Noul nivel pentru tehnologiile de generare a energiei curate: Discuri solare în spațiu

shadow
Duminică, 29.11.2020 06:22   955
În prezent toate operațiunile de generare a energiei curate sunt desfășurate pe Terra și Agenția Spațială Europeană vrea s-o rupă cu această tradiție.

Energia regenerabilă poate fi obținută prin câteva metode și Soarele este sursa principală pentru captarea ei. Încă la începutul secolului trecut unii savanți au înaintat dezideratul privind dezvoltarea unor capacități de generare a energiei solare la nivelul orbitei planetei, cu ”importarea” acesteia pe Pământ. 

Energie captată în „offshore”-ul cosmic

Primul care a propus conceptul de obținere a energiei din cosmos este savantul rus Konstantin Țiolkovski, în jurul anului 1920, însă ideea a fost primită cu rezerve de către comunitatea științifică, fiind preluată preponderent de către scriitorii de science fiction

După un secol, însă, conceptul respectiv nu mai pare a fi utopic, iar tehnologiile existente ar putea face posibilă construcția de structuri pentru captarea radiației Soarelui pe orbită și transferul pe Terra în formă de energie electrică. Un astfel de plan a fost propus de către Agenția Spațială Europeană (ESA), care consideră că proiectul are un potențial enorm și se înscrie în efortul de a diminua schimbările climatice, comunică BBC. 

Deși acum ideea încă pare una radicală, dacă se va demonstra că stațiile solare în spațiu sunt mai eficiente și mai ieftine, investițiile vor curge gârlă și discurile solare în spațiu vor deveni o realitate în deceniile care urmează, notează publicația. Turbinele de vânt și panourile solare la sol sunt și ele eficiente și relativ ieftine, însă nu sunt capabile de a livra un volum constant de energie - când nu este vânt sau este întuneric, respectiv, turbinele și panourile sunt inactive - în condițiile în care necesitatea de a consuma electricitate este permanentă. Un alt neajuns este că energia captată de la vânt sau lumina solară trebuie stocată undeva, pentru a o consuma când generatoarele staționează. 

Beneficii și provocări

În cazul generării energiei solare de la orbita Pământului sunt o serie de beneficii.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Energetica și industria   Tehnologii informaționale   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati