O nouă prognoză pesimistă de la Ministerul Economiei. PIB-ul va scădea cu 6,5% în 2020

shadow
Vineri, 27.11.2020 05:10   766
Produsul intern brut va însuma 201,4 miliarde lei în anul 2020 și va fi cu 6,5% sub nivelul din anul precedent (în termeni reali), se arată în cea mai recentă prognoză a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2021-2023, realizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit prognozei, vor înregistra descreșteri accentuate sectoarele care au fost cele mai afectate de măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei (serviciile, comerțul interior de bunuri, serviciile de transport și depozitare, activități de cazare și alimentație publică etc.) și sectoarele dependente de cererea externă (industria prelucrătoare, exportul de bunuri și servicii etc.).

Agricultura, inflația și cursul dolarului

Totodată, sectorul agricol, care nu este influențat direct de criza pandemică, va înregistra o descreștere cu circa 27%, din cauza condițiilor meteorologice nefaste. Se estimează că în 2021 în condiții prielnice agricultura va înregistra o creștere cu 24%.

Conform prognozei, rata anuală a inflației se va diminua continuu până la începutul anului 2021. Astfel, inflația la sfârșitul anului 2020 se estimează la nivel de 0,4%.

Pentru anii următori aceasta va fi relativ stabilă, constituind 4%-5%. Rata inflației medie anuală pentru anul 2020 se estimează la nivel de 3,7%, iar în următorii 3 ani va constitui 2,7%, 4,5% și 5%, respectiv.

În anul 2020, după deprecierea din trimestrul I, moneda națională a început să se aprecieze față de dolarul SUA. Aprecierea leului a fost determinată de scăderea cererii pentru valută străină din cauza sistării activității economice și diminuării cererii interne.

Ca rezultat, să estimează că la sfârșitul anului 2020 cursul monedei naționale va constitui 17,40 lei pentru un dolar SUA, cu o depreciere în următorii trei ani până la 19,19 lei pentru un dolar. Cursul mediu anual pentru anul 2020 este prognozat la nivel de 17,34 lei pentru un dolar, iar în următorii 3 ani moneda națională se va deprecia ușor până la 19,35 lei pentru un dolar în anul 2023.

Advertisement

Cum va evolua PIB-ul

Pentru anul 2021, MEI prognozează un PIB de 221,4 miliarde lei, în creștere ușoară de 4,1%, menținându-se pe un trend ascendent până la finele orizontului de prognoză, adică până în 2023.

Ministerul susține că modificări majore în structura PIB nu se vor evidenția. Pe partea cererii, consumul final va avea în medie o pondere de circa 99%, formarea brută de capital – 27% și exportul net – 26%. Pe partea ofertei, serviciile își vor menține ponderea înaltă de circa 65%, sectorul industrial – 14% și sectorul agricol – circa 9%.

Riscuri de nerealizare a prognozei
Realizarea acestui scenariu de prognoză a indicatorilor macroeconomici poate fi perturbată de următoarele riscuri interne și externe:

Riscuri externe:
● Înrăutățirea perspectivelor economice globale, ca efect al unui nou val al pandemiei de Covid-19: acest risc vine din impactul posibil asupra economiei Republicii Moldova prin reducerea cererii externe, contribuind astfel la diminuarea exporturilor și remitentelor și, prin urmare, la micșorarea producției industriale, consumului populației și creșterii ratei șomajului;
● Menținerea pandemiei de Covid-19 și în anul 2021;
● Apariția unor eventuale șocuri externe ale prețurilor la petrol;
● Creșterea tensiunilor geopolitice la nivel mondial poate influența creșterea prețurilor la resurse energetice și la alte produse.
● Șocuri negative în evoluția economiilor partenerilor comerciali principali ai Republicii Moldova pot influența negativ exporturile, remitențele, activitatea industrială etc. Tensiunile sociale în SUA și țările EU, de asemenea, pot contribui la creșterea nivelului de incertitudine privind perspectivele dezvoltării economice la nivel global.

Riscuri interne:
● Reintroducerea unui sistem de restricții severe, comparabile cu cele din perioada de urgență, ca rezultat al unui eventual al doilea val de COVID-19 în Republica Moldova;
● De frica contaminării, consumatorii și producătorii ar putea să revină mult mai lent la comportamentul de producție și consum obișnuit. Aceasta va afecta în mod particular sectorul serviciilor;
● Condițiile climaterice nefavorabile în anul 2021, care sunt dificil de prognozat, pot contribui la diminuarea volumului producției agricole, cu repercusiuni asupra sectorului industrial și exporturilor;
● Instabilitatea politică, ce influențează negativ activitatea economică și investițională, intensifică tensiunea socială și provoacă instabilitate macroeconomică;
● Accentuarea dezechilibrelor la nivel macroeconomic (creșterea deficitului bugetar, deficitului contului curent, costului forței de muncă) va contribui la creșterea vulnerabilității economiei naționale;
● Fluctuațiile excesive ale cursului de schimb al monedei naționale pot influența negativ activitatea agenților economici. 

 


Oportunitati