Sechestru pe banii unui investitor, aplicat cu încălcarea legii de către instanță și procurori

shadow
Marţi, 24.11.2020 11:19   1968
Pe 17 noiembrie 2020, Curtea de Apel Chișinău a admis contestația Procuraturii Anticorupție, anulând hotărârea primei instanțe prin care fusese ridicat sechestrul de pe conturile bancare ale SRL BASS Systems (în prezent – S&T IT Services parte a unui investitor din Austria), pe care se află peste 50 milioane de lei. Măsura este însă una abuzivă și încalcă drepturile proprietarului, susține avocatul firmei.

"Sechestrul a fost aplicat în scopul unei eventuale confiscări speciale a bunurilor rezultate din infracțiunea de spălare de bani investigată”, explică Procuratura într-un comunicat de presă.

Sechestru pe banii unei companii în baza unor bănuieli și falsuri

E vorba de un sechestru aplicat în cadrul urmăririi penale într-o cauză începută un an în urmă, având la bază sesizarea Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), în temeiul unei bănuieli rezonabile că a fost săvârșită o infracțiune de spălarea banilor.

Astfel procurorii susțin că au constatat că, în perioada 17.12.2016 - 14.06.2019, fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc ar fi primit în cont circa 10,5 milioane de euro de la companiile sale nerezidente Vanguard Internațional LTD și Vanguard Internațional Group LTD, cu destinația ”dividende”, ”împrumut”, și ”repartizarea beneficiului”.

Potrivit anchetatorilor, există ”suspiciuni rezonabile” și ”bănuieli rezonabile” că două sume, de 1,04 milioane euro și 1,85 milioane dolari, ar fi ajuns în contul deținut de Plahotniuc, de la BASS Systems (în prezent – S&T IT Services), prin intermediul companiilor Assentis International FZE (Dubai) și Assentis Holdings Limited (Cipru).

Assentis International FZE (Dubai), Assentis Holdings Limited (Cipru) și BASS Systems până în august 2019 aveau același proprietar și beneficiar final - Onisim Popescu, cetățean al Republicii Moldova.

Deși acuzațiile sunt grave, iar sumele impresionante, nici compania, nici fondatorul/administratorul acesteia și nici orice altă persoană angajată sau aflată în orice altă relație/tangență cu el, nu au avut și nu au vreo calitate procesuală (bănuit, inculpat) pe această cauză penală sau pe vreo altă cauză penală conexă, susține avocatul Ion Păduraru, reprezentant al S&T IT Services SRL.

”Nu cred că acest aspect este întâmplător. În fapt, Informația prezentată procuraturii de către SPCSB, la capitolul ”suspiciuni” în privința BASS Systems, este construită doar pe presupuneri și, ce e mai grav, chiar pe date false. Astfel, sunt totalmente false afirmațiile acestui Serviciu de stat despre faptul că conturile bancare ale companiei BASS Systems ar fi fost gestionate de la aceeași adresă IP ca și unele companii din Moldova ce aparțineau lui Vladimir Plahotniuc.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Tehnologii informaționale  

Advertisement

Oportunitati