Autoritățile din Chișinău nu vor aloca în acest an nici 4 milioane lei pentru reparația podurilor

shadow
Duminică, 22.11.2020 08:06   430
Un proiect de decizie a Consiliului Municipal Chișinău de modificare a bugetului municipal pentru anul 2020 prevede eliminarea și a cheltuielilor de circa 4 milioane lei, destinate reparației a trei poduri din Chișinău.

Este vorba de podurile din strada Mihai Viteazul, strada Ismail și bulevardul Grigore Vieru din Chișinău, destinate circulației rutiere și de pietoni.

Autoritățile nu oferă o explicație a acestei noi tăieri de fonduri, ce urmează a fi decisă în ședința Consiliului Municipal Chișinău din 24 noiembrie 2020.

Menționăm că inițial în bugetul municipal pentru 2020 au fost alocaţi 15 milioane de lei, doar pentru proiectarea şi realizarea lucrărilor de reparaţie a podului de pe strada Mihai Viteazul, aflat în prezent într-o stare tehnică nesatisfăcătoare și care necesită intervenții urgente.

Ulterior autoritățile au redus alocațiile la doar 2 milioane lei, iar acum vor să le taie și pe acestea.

În același timp, o expertizare tehnică a podului, efectuată în perioada octombrie - noiembrie 2018, a constatat că obiectivul are nevoie de lucrări care se referă la: reabilitarea căii podului și a trotuarelor, montarea parapetului de siguranță, intervenții la suprastructură, aparatele de reazem, infrastructură, racordarea podului cu rampele de acces, amenajarea spațiului de sub pod, inclusiv prin asigurarea iluminării zonei pe timp întunecos.

Advertisement

Conform expertizei, durata de exploatare a podului depășește 44 de ani, pe parcursul cărora, sub acțiunea factorilor climaterici și dinamici, „elementele constructive au căpătat defecte și deteriorări, încât caracteristicile lor funcționale nu mai corespund cerințelor siguranței circulației rutiere și de pietoni în construcții funcționale”.

Concluziile și recomandările experților arată că starea tehnică generală a podului este nesatisfăcătoare, elementele constructive sunt într-o stare avansată de degradare, cu tendință de evoluție și afectare a capacității portante. De asemenea, aspectul exterior al obiectivului nu corespunde unei lucrări de artă amplasată în oraș.

Podul din strada Mihai Viteazul a fost dat în exploatare în anul 1974 și este destinat circulației rutiere (pe 6 benzi) și de pietoni. Acesta are 311 metri lungime, 26 metri lățime, iar înălțimea acestuia variază între 5 și 14 metri. 

În total, în Capitală sunt 20 de poduri, dintre care trei au nevoie de reparaţii urgente. Astfel, pe lângă podul de pe strada Mihai Viteazul, şi cele de pe străzile Ismail şi Grigore Vieru trebuie reabilitate capital.Oportunitati