Moldasig, Agroindbank, Moldindconbank, aeroportul. Care este următoarea țintă a lui Platon

shadow
Sâmbătă, 21.11.2020 06:13   5653
Încercările Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) de a menține sub control activitatea companiei de asigurări Moldasig scot la iveală modul cum, în ultimii ani, au fost scoase zeci de milioane de lei, pentru finanţarea afacerilor afiliate fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor, liderul partidului omonim.

Vineri, 20 noiembrie, CNPF (autoritatea de reglementare pe piața asigurărilor) a decis să instituie administrare specială provizorie la Moldasig, care de aproape două săptămâni era gestionată de companiile Confidențial-Audit SRL și Altimeea SRL, în urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău, la cererea firmei Wesna LTD (fostă acționară cu 4,99% la Moldasig).

CNPF: ceva absolut detestabil, descalificant, brutal și batjocoritor 

Tentativa autorității de reglementare, însă, s-a ciocnit de refuzul reprezentanților companiei Confidențial-Audit de a executa hotărârea CNPF.

Astfel, vineri seara, reprezentanţiilor CNPF nu li s-a permis să intre la Moldasig, conducerea companiei făcând trimitere la un act de contestare în judecată a deciziei CNPF. La fața locului a fost chemată poliția.

Într-un comunicat de presă, Comisia "își exprimă dezacordul față de modul de contestare a actului administrativ emis de autoritate, de către Confidențial-Audit, acesta prezentând cereri scrise ”pe genunchi”, ceea ce este absolut detestabil și descalificant, desconsiderator și neglijent, brutal și batjocoritor, nu pur și simplu la adresa regulatorului, dar în general la adresa statului propriu-zis."

Autoritatea de supraveghere le califică drept acțiuni subversive, „regizate de mână invizibilă”. CNPF a anexat la comunicat şi copia unei cereri scrise de mână de Dumitru Tululiuc, care semnează ca director general al Moldasig.

"Aceste provocări nu sunt altceva decât o sfidare la adresa instituțiilor statului, la adresa securității naționale, la adresa bunului simț și societății în ansamblu ..." afirmă CNPF.

Următoarele „ținte” sunt Moldova-Agroindbank şi Moldindconbank?

Totodată autoritatea susţine că aceasta este prima încercare de a testa vigilența instituțiilor statului, iar următoarele „ținte” sunt "bănci sistemice cu pondere covârșitoare în piața financiară".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati