Moldasig, Agroindbank, Moldindconbank, aeroportul. Care este următoarea țintă a lui Platon

shadow
Sâmbătă, 21.11.2020 06:13   6866
Încercările Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) de a menține sub control activitatea companiei de asigurări Moldasig scot la iveală modul cum, în ultimii ani, au fost scoase zeci de milioane de lei, pentru finanțarea afacerilor afiliate fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor, liderul partidului omonim.

Vineri, 20 noiembrie, CNPF (autoritatea de reglementare pe piața asigurărilor) a decis să instituie administrare specială provizorie la Moldasig, care de aproape două săptămâni era gestionată de companiile Confidențial-Audit SRL și Altimeea SRL, în urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău, la cererea firmei Wesna LTD (fostă acționară cu 4,99% la Moldasig).

CNPF: ceva absolut detestabil, descalificant, brutal și batjocoritor 

Tentativa autorității de reglementare, însă, s-a ciocnit de refuzul reprezentanților companiei Confidențial-Audit de a executa hotărârea CNPF.

Astfel, vineri seara, reprezentanțiilor CNPF nu li s-a permis să intre la Moldasig, conducerea companiei făcând trimitere la un act de contestare în judecată a deciziei CNPF. La fața locului a fost chemată poliția.

Într-un comunicat de presă, Comisia "își exprimă dezacordul față de modul de contestare a actului administrativ emis de autoritate, de către Confidențial-Audit, acesta prezentând cereri scrise ”pe genunchi”, ceea ce este absolut detestabil și descalificant, desconsiderator și neglijent, brutal și batjocoritor, nu pur și simplu la adresa regulatorului, dar în general la adresa statului propriu-zis."

Autoritatea de supraveghere le califică drept acțiuni subversive, „regizate de mână invizibilă”. CNPF a anexat la comunicat și copia unei cereri scrise de mână de Dumitru Tululiuc, care semnează ca director general al Moldasig.

"Aceste provocări nu sunt altceva decât o sfidare la adresa instituțiilor statului, la adresa securității naționale, la adresa bunului simț și societății în ansamblu ..." afirmă CNPF.

Următoarele „ținte” sunt Moldova-Agroindbank și Moldindconbank?

Totodată autoritatea susține că aceasta este prima încercare de a testa vigilența instituțiilor statului, iar următoarele „ținte” sunt "bănci sistemice cu pondere covârșitoare în piața financiară".

Advertisement

CNPF mai spune că aceste acțiuni reprezintă o provocare de proporții „cu bătaie lungă, cu impact cuantificabil, estimat la costuri enorme – atât financiare, cât și reputaționale, - cu efecte dezastruoase pe plan intern și pe plan internațional."

În final, CNPF constată că sectorul de asigurări este doar „o piatră de încercare”, iar miza reală este sectorul bancar, "implicit destabilizarea sectorului financiar în ansamblu."

Cel mai probabil că este vorba de Moldova-Agroindbank și Moldindconbank, cele mai mari bănci din Moldova și la care anterior a deținut pachete de control, prin intermediul unor firme și persoane interpuse Veaceslav Platon, la fel ca și la Moldasig și alte companii. 

Replica Moldasig: am depistat sustrageri de 248 milioane lei

Potrivit Unimedia, acționarii Moldasig au anunțat că după preluarea gestiunii acesteia, "în urma verificărilor de audit, au fost constatate sustrageri considerabile ale proprietăților companiei în valoare de peste 248 milioane de lei".

„Sub pretextul luptei pentru transparența acționarilor, cu participarea deplină a conducerii Comisiei Naționale pentru Piața Financiară, organizația lui Plahotniuc a preluat puterea în compania de asigurări și a sustras sute de milioane de lei”, se arată într-o reacție a acționarilor Moldasig, citată de Unimedia.

Platon: La CNPF stau oamenii lui Plahotniuc și Șor

Totodată, într-un interviu pentru Unimedia, Veaceslav Platon a declarat că decizia CNPF de a prelua administrarea companiei de asigurări este ilegală și vine ca răspuns la intenția acționarilor de a recupera o datorie de 40 de milioane de lei de la Avia Invest, concesionara Aeroportului Chișinău.

Totodată, el susține că în spatele deciziei CNPF ar sta Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

"Explicația este foarte simplă - la CNPF stau oamenii lui Plahotniuc și Șor. A fost suficient să atingem Avia Invest și imediat au pornit aceste acțiuni. Acțiunea noastră de a întoarce datoria de 40 de milioane de lei ar fi inițiat procedura de insolvabilitate a Avia Invest, iar statul, și-ar fi întros Aeroportul”, a declarat Veaceslav Platon, care recunoaște că este acționar la Moldasig din 2012.

El mai spune că acționarii vor contesta în instanța de judecată decizia CNPF și ei sunt pregătiți să meargă și în instanțele internaționale. "Eu nu voi solicita ceva de la statul Republica Moldova, dar vă asigur că ceilalți acționari o vor face și statul va fi obligat să plătească bani grei pentru violarea dreptului la proprietate", a mai afirmat afaceristul.

Deocamdată nu există nicio reacție de la Avia Invest sau de la alte persoane și companii vizate în interviul lui Platon.

La fel, nu a fost nicio reacție din partea Parlamentului, Procuraturii Generale, a Guvernului, Băncii Naționale sau a Președinției. Totodată, evenimentele au loc și în contextul în care deputații au decis crearea unei comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exercitate în perioada anilor 2010-2012.

Unde s-au dus banii Moldasig

De notat că Moldasig, de un an și ceva, încearcă să recupereze în instanțe peste 52 milioane lei de la Avia Invest SRL și DFI SRL (o altă companie ce a făcut parte din holdingul lui Ilan Şor).

Potrivit unei anchete RISE Moldova, Moldasig împreună cu Asito ar fi semnat la finele lunii septembrie 2018 un contract de cumpărare a unui teren de peste 10 hectare din Chișinău, care anterior ar fi aparținut companiei Finpar Invest, afiliată lui Vladimir Plahotniuc.

O altă anchetă RISE Moldova citează date ale organelor de anchetă care admit că banii pentru cumpărarea Air Moldova ar fi provenit tot de la Moldasig.Oportunitati