Pandemia capătă amploare în Moldova: În câteva săptămâni sistemul medical va fi la limită - Chicu

shadow
Vineri, 20.11.2020 10:15   995
Premierul Ion Chicu avertizează că, în câteva săptămâni, sistemul medical din Republica Moldova va fi la limită și locurile în spitale vor fi insuficiente pentru numărul mare de pacienți. Într-o postare publicată în dimineața de 20 noiembrie pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul a îndemnat cetățenii la prudență maximă.

„Numărul de cazuri crește, iar presiunea pe spitale și medici este una enormă. Actualmente, suntem pe locul 19 în Europa după numărul de cazuri raportat la 1 mln. populație și pe 13 la numărul de decese raportat la 1 mln. populație. Deși la etapa actuală locuri în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai avem, în căteva săptămâini sistemul medical va fi la limită și vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi de COVID19”, a scris Ion Chicu.

Șeful executivului susține că nu dorește introducerea de măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației.

Advertisement

„În condițiile în care nu ne dorim și (sincer vorbind) nu putem veni cu măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației libere a cetățenilor, arsenalul de instrumente ale statului pentru a stopa răspândirea acestui virus este destul de limitat. În această situație rog cetățenii Republicii Moldova să manifeste maximă atenție și responsabilitate față de propria sănătate, dar și a semenilor din jur. E greu de respirat cu mască, știu, dar utilizând acest mijloc de protecție avem o șansă în plus de a rămîne sănătoși, de a rămâne în viață”, a mai scris premierul.

Menționăm că, în ultimele zile, s-au înregistrat recorduri ale numărului de cazuri noi de COVID-19.

Potrivit ultimelor date, până pe 19 noiembrie, în Republica Moldova au fost testate pozitiv aproape 94.000 de persoane, iar 2.091 de persoane au decedat. În ultimele zile au fost confirmate mai mult de 1.400 de cazuri noi timp de 24 de ore.

Totodată, rata deceselor a ajuns la circa 20% din numărul mediu zilnic de persoane decedate în Republica Moldova.Oportunitati