Căldura de la Termoelectrica este de 2 ori mai scumpă? De ce Parlamentul nu este conectat la rețea

shadow
Vineri, 20.11.2020 09:40   975
În ședința din 19 noiembrie 2020, Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut între Republica Moldova şi Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, semnat la 30 septembrie 2020.

Astfel, BIRD va oferi 92 de milioane de euro pentru a îmbunătăți eficiența sistemului de alimentare cu energie termică din Chișinău, fiind vorba de compania statului Termoelectrica.

Vor scădea sau nu tarifele

”Realizarea acestui proiect va contribui la alimentarea fiabilă cu energie electrică și termică, în special, a consumatorilor finali din municipiul Chișinău. De asemenea, vor fi efectuate investiții-pilot de eficiență energetică, care vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de termoficare și la reducerea consumului de energie în clădirile respective, ceea ce va avea un impact social pozitiv”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Mai mulți deputați, însă, s-au arătat îngrijorați de impactul acestui credit și au pus întrebări referitor faptul dacă acesta nu va afecta tarifele la energia electrică și termică.

Călin Negură, șeful Direcției Politici în Domeniul Energetic din cadrul Ministerului Economiei a încercat să le demonstreze parlamentarilor că banii primiți de la BIRD vor permite modernizarea instalațiilor de generare ale Termoelectrica, care astfel își va crește volumul de producție și vor scădea costurile de producție. Totodată, el a precizat că tarifele finale vor depinde în mare parte de costul de import al gazelor.

Parlamentul cu centrala sa

Între deputați s-a remarcat exdemocratul Andrian Candu, fost șef al Legislativului din 2015 și până în februarie 2019, care a declarat că în prezent serviciile Termoelectrica sunt de două ori mai scumpe și, în consecință, chiar Parlamentul ca instituție publică folosește pentru asigurarea cu energie termică o centrală autonomă și nu este conectată la sistemul centralizat, adică la Termoelectrica.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati