Toate imobilele vor fi evaluate și reevaluate în scopul impozitării

shadow
Joi, 19.11.2020 09:34   2608
Guvernul a aprobat două Regulamente, care vor reglementa procesul de evaluare și reevaluare a bunurilor imobile în scopuri fiscale și va asigura finalizarea implementării noului sistem de evaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării.

E vorba de Regulamentele cu privire la evaluarea și reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării.

Echitatea fiscală a sistemului de impozitare

Implementarea acestora în următorii 2-3 ani va permite acumularea unor venituri suplimentare la bugetul public din taxele pe imobile. Or unele imobile ce valorează și un milion de dolari au valoarea cadastrală de zeci de ori mai mică.

Potrivit Secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina, aceste documente au drept scop reglementarea procesului de evaluare și reevaluare a bunurilor imobile în scopuri fiscale și va asigura finalizarea implementării noului sistem de evaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării, corespunderea valorii bunurilor imobiliare cu valoarea de piață a acestora, ceea ce va crește echitatea fiscală a sistemului de impozitare și consolidarea impozitului pe bunurile imobiliare, respectiv a veniturilor fiscale ale bugetelor publice locale.

Astfel documentele prevăd că vor fi evaluate toate imobillele din Republica Moldova, care vor fi ulterior clasificate pe tipuri și subtipuri: bunuri imobile cu destinație locativă; bunuri imobile cu destinație comercială și industrială; bunuri imobile cu destinație agricolă; bunuri imobile cu destinație specială, inclusiv bunuri imobile ale sectorului energetic, ale gospodăriei comunale, ale transporturilor și ale telecomunicațiilor; și alte bunuri imobile ce constituie obiecte ale evaluării.

Advertisement

Zone valorice

Totodată țara va fi împărțită în câteva zone valorice, care vor fi utilizate în calitate de factor valoric în modelul de evaluare, caracterizând influența amplasării bunului imobil asupra valorii lui de piață.

Zonarea se va efectua în baza analizei datelor de piață și reprezintă divizarea teritoriului unei localități în zone pentru care sunt stabilite diferite niveluri valorice. Zona valorică va cuprinde bunurile imobile amplasate pe un teritoriu continuu.  

Potrivit documentului, hotarele zonelor valorice nu vor traversa bunurile imobile și, de regulă, vor corespunde hotarelor localităților, străzilor sau obiectelor naturale.

Se prevede că proprietarul bunului imobil sau titularul de drept este obligat să prezinte organelor cadastrale teritoriale informația necesară pentru evaluare.

"În cazul în care proprietarul sau alt titular de drept refuză să prezinte informația solicitată, evaluarea este efectuată în baza informației deținute de către organul cadastral teritorial privind bunul imobil în cauză sau bunurile imobile similare", stipulează documentul.

Implementarea acestui proiect nu va necesita alocarea mijloacelor financiare suplimentare. Astfel în perioada anilor 2020-2023, evaluarea și reevaluarea bunurilor imobile va fi efectuată din sursele proiectului de înregistrare și evaluare funciară, finanțat din împrumutul de stat acordat de către Banca Mondială.

Lucrările de evaluare și apoi de reevaluare generală și reevaluare curentă se execută de către organele cadastrale (Agenția Servicii Publice (în continuare – ASP)) cu structurile sale teritoriale (oficiile cadastrale teritoriale) în baza contractelor încheiate cu Agenția Relații Funciare și Cadastru și a tarifelor aprobate de Guvern.

Reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării se va face o dată la trei ani și la ea se vor lua în calcul mai mulți factori, inclusiv prețurile de pe piața imobiliară.

Datele privind valoarea bunurilor imobile vor fi transmise Fiscului, care apoi va remite proprietarilor factura pentru plata impozitului.



Oportunitati