Cine spune adevărul: Guvernul - 4,8 milioane lei, AIPA - 290 milioane lei

shadow
Joi, 19.11.2020 05:21   705
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunţat că a oferit 290 de milioane lei sub formă de compensații producătorilor agricoli, ce au suferit de pe urma consecințelor provocate de calamitățile naturale asupra recoltei agricole din anul 2020.

Datele preliminare privind acordarea compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale, publicate de AIPA, se bat cap în cap cu cele din raportul cu privire la realizarea Programului de activitate al Guvernului, prezentat pe 13 noiembrie de premierul Ion Chicu, cu 2 zile înainte de turul II al alegerilor prezidenţiale.

Astfel, în raportul Guvernului Chicu, pe lângă faptul că este menţionat despre alocarea a 300 milioane lei pentru acoperirea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale, este specificat că "pînă la moment, fiind înregistrate 47 solicitări de suport, în mărime de 4,8 mil lei."

O explicaţie ar fi că acest raport al Guvernului a fost scris încă în august sau la începutul lunii septembrie.

Advertisement

Menţionăm că AIPA susţine că a recepționat 1.806 dosare, în sumă de 330 milioane lei, dintre care 1.737 de dosare în sumă de 326,8 milioane lei pentru diminuarea consecințelor provocate de secetă ce au afectat culturile cerealiere de grupa I și 69 dosare în sumă de 3,2 milioane lei pentru grindină.

În rezultat, pe conturile producătorilor agricoli au fost debursate până pe 18 noiembrie peste 290 milioane lei, pentru 1.545 cereri pentru diminuarea consecințelor în urma secetei și 33 dosare - grindină.

Conform datelor preliminare, până în prezent AIPA a acordat compensații pentru grâu de circa 220 milioane lei, orz – 33 milioane lei, rapiță – 25 milioane lei, terenuri re-însămânțate – 6,55 milioane lei, viță de vie – 0,3 milioane lei, livezi – 3 milioane lei, iar legume - 0,07 milioane lei.

AIPA mai precizează că aceste compensații au fost acordate solicitanților ce au suferit prejudiciu (conform actelor de constatare) ca urmare a secetei - la culturile cerealiere din prima grupă și a grindinei - la culturile horticole și legumicole în cazul în care gradul de afectare a depășit 60%.Oportunitati