Avertisment sumbru de la șeful unei agenții a ONU

shadow
Duminică, 22.11.2020 06:22   1528
Anul 2021 va fi cu siguranță mai prost decât 2020, iar lumea ar putea să se confrunte cu un deficit acut de produse alimentare, care în unele țări ar degenera în ”foamete de proporții biblice”.

Avertismentul vine de la directorul Programului Mondial Alimentar (PMA) al ONU, David Beasley, care și-a expus unele temeri legate de evoluțiile din lume într-un interviu pentru Associated Press (AP). Potrivit oficialității, în anul curent - care a fost unul dificil inclusiv datorită pandemiei Covid-19 - s-a reușit evitarea înfometării în masă datorită faptului că guvernele au alocat la timp bani pentru cei afectați. 

”Noi am fost capabili să prevenim fenomenul dat... deoarece liderii lumii au răspuns cu bani, măsuri de stimulare și amânarea datoriilor”, a spus el cu referire la apelul făcut în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU în aprilie curent. 

Scuturatul miliardarilor

Pandemia însă revine și situația economică continuă să se deterioreze, în special în țările cu venituri mici și medii, însă banii care s-au adunat pentru măsurile luate în 2020 nu vor ajunge și pentru 2021, a menționat directorul PMA.

Advertisement

Beasley și-a exprimat speranța că miliardarii lumii vor adera la cauza umanitară a programului, în particular cei care s-au îmbogățit și mai mult în perioada Covid-19. 

El a estimat necesitățile PMA la 15 miliarde de dolari în anul 2021: 5 miliarde pentru prevenirea foamei și 10 miliarde pentru operațiunile curente, care includ livrarea de pachete alimentare la copiii ce suferă de malnutriție și achitarea prânzurilor școlare. Conform calculelor PMA, în aprilie 2020 circa 135 de milioane de oameni pe glob sufereau de un anumit grad de foame, iar până la sfârșitul anului curent numărul acestora va crește până la 270 de milioane. 

Cele mai afectate țări sunt în Africa, dar riscul foametei planează și asupra regiunilor unde anterior nu au existat motive de îngrijorare: de exemplu, Siria și Liban în Asia Mijlocie, Venezuela și Haiti în America Latină. 

PMA a primit în anul curent Premiul Nobel pentru Pace, fapt ce îi permite lui Beasley - potrivit aprecierilor proprii - să solicite mai mult timp la întâlnirile personale (tete-a-tete sau online) cu factorii de decizie, pentru a mobiliza ajutorul umanitar necesar.Oportunitati