O aniversare neplăcută la Guvern

shadow
Miercuri, 18.11.2020 16:33   1123
Pe 18 noiembrie 2016, adică 4 ani în urmă, trebuia să fie finalizate lucrările de reabilitare a unui tronson a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni, a anunţat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, în cadrul ședinței Guvernului.

Ministrul a făcut o prezentare a situaţiei privind stadiul lucrărilor de reparaţie şi construcţie a drumurilor atât pe baza banilor din Fondul Rutier, cât şi a celor din fonduri externe, susţinând că în acest an datorită condiţiilor climetarice prielnice lucrările au avansat mai mult ca în anii precedenţi.

Totodată, el s-a referit la faptul că unele lucrări finanţate de organismele financiare internaţionale sunt tergiversate de ani de zile.

În acest sens el a menţionat, în mod special, lucrările de construcție la două segmente din drumul național R1: Chișinău - Ungheni - Sculeni, efectuate de compania Evrascon (Euro-Asian Construction Corporation) din Azerbaijan.

„Primul contract prevede reparația drumului Chișinău – Strășeni, lucrările au fost finalizate în proporție de 68%, iar astăzi avem o aniversare neplăcută – se împlinesc 4 ani de când porțiunea de drum trebuia să fie dată în exploatare.

Advertisement

Al doilea contract prevede reconstrucția a 44 kilometri de drum, de la Strășeni până în satul Bahmut. În acest caz, darea în exploatare a tronsonului este planificată până la sfârșitul anului”, a precizat ministrul Anatol Usatîi în cadrul ședinței Guvernului.

Pentru a putea finanţa mai departe lucrările, Guvernul a negociat cu Banca Europeană de Investiții prelungirea Contractului de finanțare a lucrărilor de reconstrucție a două porțiuni de drum de pe tronsonul Chișinău – Ungheni.

În acest scop, executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr.3 la Contractul de finanțare. Astfel, disponibilitatea creditului a fost extinsă până la 30 noiembrie 2021, iar a lucrărilor de proiect - până la 31 decembrie 2022. 

Potrivit unui comunicat de presă, valoarea totală a Amendamentului respectiv este de 75 milioane de euro, acordate sub formă de credit.

Conform contractelor de realizare a lucrărilor de reabilitare a drumurilor, antreprenorilor li se impun penalităţi pentru întârzierea lucrărilor, în sumă de până la 10% din valoarea contractului. La data de 7 mai 2020 suma penalităţilor constituia circa 2,75 milioane de euro. Aceste resurse financiare vor fi utilizate pentru activităţile proiectului.Oportunitati