Moldova va avea în acest an cea mai abruptă scădere economică din ultimii 25 de ani

shadow
Marţi, 17.11.2020 06:49   858
Croația, Muntenegru, Slovacia și Republica Moldova vor înregistra în acest an cea mai puternică scădere economică ca urmare a crizei coronavirusului între țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) în 2021, consideră experții de la Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW).

Astfel economia Republicii Moldova va înregistra o scădere de circa 7% a PIB, cea mai mare din ultimul sfert de veac.

Redresarea economiilor est-europene va fi lentă

Totodată, aceasta este una dintre cele mai mari între cele 23 de state din regiunea CESEE, incluse în analiza Institutului din Viena. Doar Croația cu o scădere de 9,4%, Muntenegru - cu 9% și Slovacia - cu 7,3% vor întrece la acest capitol Moldova. Pentru comparație, România ar urma să înregistreze o scădere de 5,5%, Ucraina - de 5%, iar Rusia - de 4,5%.

Majoritatea economiilor din CESEE au rezistat mai bine primului val al pandemiei de coronavirus decât Europa de Vest, din cauza dimensiunii relativ mici a sectorului serviciilor, care a suferit cel mai mult din cauza pandemiei, susțin experții WIIW. 

„Cu toate acestea, s-au înregistrat pierderi negative puternice de la închiderea efectivă a frontierelor în timpul blocării și de la scăderea din zona euro. Ca urmare, acele economii CESEE care se bazează pe turism (Croația și Muntenegru) și comerțul exterior (cu Țările Visegrad și Slovenia) au fost cele mai afectate în timpul primului val", potrivit analizei Institutului din Viena.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Protecția consumatorilor   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati