70% din profitul din vânzarea biletelor de loterie a ajuns la stat și 30% a rămas companiei private

shadow
Vineri, 13.11.2020 06:35   1132
Plamen Stefanov Milanov, directorul NGM Company SRL, explică într-un interviu pentru Mold-Street.com ce profit obține statul din parteneriatul public-privat (PPP) în domeniul loteriilor și pariurilor la competiții/evenimente sportive, dar și vorbește despre impactul pandemiei asupra afacerii și dezvăluie cine este noul beneficiar al companiei din Dubai.

Mold-Street.com: Compania administrată de Dvs continuă să fie în centrul atenției. Recent Procuratura generală a anunțat că licitația privind contractul de parteneriat public-privat (PPP) pentru dezvoltarea activităților Loteriei Naționale din sectorul loteriilor și pariurilor la competiții /evenimente sportive a fost trucată, iar aceasta este o afacere ce a fost promovată în beneficiul unui cerc restrâns de persoane. Cum comentați toate aceste acuzații?

Plamen Stefanov Milanov: Nu pot comenta declarațiile Procuraturii. Puțini însă își amintesc că licitația a fost anunțată în octombrie 2017 și termenul a fost prelungit, deoarece erau puțini doritori dispuși să participe la ea. Fondatorii companiei noastre au depus oferta de participare doar în februarie 2018 și au fost singurii care au manifestat interes pentru sectorul loteriei și pariurilor sportive.

Pot adăuga, de asemenea, că noi, ca firmă ce este partener privat al statului în acest proiect, suntem complet deschiși și gata să cooperăm cu toate autoritățile statului pentru a clarifica situația cât mai curând posibil. Businessul cu bilete de loterie și pariuri sportive pe care îl dezvoltăm acum este absolut legal și transparent. Au fost deja efectuate controale, care au arătat că rapoartele financiare ale companiei sunt în strictă conformitate cu legile Republicii Moldova. Pot, de asemenea, să adaug cu deplină responsabilitate că statul nu a avut niciodată un astfel de venit din acest tip de activitate ca după semnarea acestui acord de PPP cu compania noastră. 

Tot procuratura susține că acest contract nu ar fi avantajos statului și menționează că în intervalul 1 noiembrie 2018 - luna mai 2019 din vânzarea biletelor de loterie au fost încasate mijloace bănești în sumă de 325,98 milioane de lei, din care 39,5 milioane de lei au revenit Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), iar partenerului privat circa 81,5 milioane de lei. Adică raportul este în defavoarea statului.

Aceste informații nu sunt pe deplin exacte. Potrivit rapoartelor, care sunt semnate lunar între partenerii publici și privați în afacerea cu vânzarea biletelor de loterie, vânzările în această perioadă s-au ridicat la 356,1 milioane de lei, din care LNM de stat a primit exact 75% - și anume, 267,1 milioane de lei.

Având în vedere suma foarte mică care este indicată în datele procuraturii, presupun că din suma de mai sus, pe care a primit-o LNM, s-au calculat costurile pe care întreprinderea de stat și le asumă în baza acordului PPP. Dar dacă da, de ce nu au fost deduse și cheltuielile partenerului privat? Costurile de întreținere a acestei afaceri pentru partenerul privat sunt foarte mari. Acestea includ, printre altele, costurile de producere a biletelor de loterie, menținerea soft-ului special și marketingul.

Care este modul de partajare a profitului din această afacere, între partenerul public și cel privat? În % din profitul total.

Potrivit calculelor noastre, profitul total al statului și al partenerului privat de la lansarea proiectului în urmă cu 2 ani s-a ridicat la aproximativ 109 milioane de lei. Din această sumă, statul a primit sub formă de profit al companiilor de stat și sub formă de venituri bugetare aproximativ 70% din această sumă. În același timp, profitul partenerului privat a fost de aproximativ 30%.

Grafic NGM Company: Statul a obținut în 2 ani venituri de 76 milioane lei

Sub acest aspect, considerăm că distribuția veniturilor este absolut corectă, mai ales având în vedere faptul că investițiile statului în acest proiect sunt zero lei.

Advertisement

Ce volum de investiții au fost efectuate de către NGM Company până în prezent?

Potrivit datelor la 31 octombrie 2020, volumul investițiilor în acest proiect este de aproape 122 de milioane de lei.

O altă acuzație adusă este că principalii beneficiari ai publicității loteriei ar fi televiziunile afiliate lui Vladimir Plahotniuic. Şi până în 2019 așa și a fost. Ce s-a schimbat din vara anului 2019?

Când determinăm pe ce canale TV să ne plasăm publicitatea, suntem ghidați în principal de raportul de rating / preț. Canalele, despre care se crede că sunt deținute de Vladimir Plahotniuc au în continuare cea mai mare cotă din piața de publicitate TV. Pe baza acestora, majoritatea agenților de publicitate mari din Moldova își promovează produsele și pe aceste canale. La fel procedăm și noi. Dar acest lucru nu înseamnă că Plahotniuc are interese în aceste companii. Atunci când plasăm reclame pentru bilete de loterie, nu ne limităm la aceste canale, ci promovăm biletele de loterie pe aproape toate canalele TV care au rating relativ bun.

În acest moment ne promovăm produsele la 13 canale TV și 7 posturi de radio. Marketingul este una dintre componentele principale ale afacerii cu biletele de loterie. În ceea ce privește un alt domeniu în care avem un acord cu statul (pariuri sportive și jocuri de noroc online), publicitatea la televizor nu este o prioritate pentru noi și, în acest caz, bugetul nostru de marketing este cheltuit pe platforme complet diferite, care, din câte știm, nu sunt proprietatea lui Plahotniuc (Facebook, Google etc.). 

În luna iunie 2020, s-au schimbat asociații companiei NGM SPC Limited din Dubai, la care Dvs erați administrator. Care au fost motivele acestor schimbări? De ce ați plecat din funcție?

Am fost unul dintre cei trei directori ai companiei NGM SPC Limited, înregistrate în Dubai, și am fost numit de proprietarii anteriori pentru a putea lua rapid decizii conform competențelor mele și a semna documente în Moldova legate de parteneriat. Am aflat că nu mai sunt unul dintre cei trei directori ai NGM SPC din surse publice. Din Internet, am aflat și despre schimbarea cofondatorilor companiei. Deci, nu am părăsit postul, dar am fost „plecat”. Dar acest lucru nu a afectat în niciun fel activitatea companiei în Moldova.

Conducerea Agenției Proprietății Publice (APP) susține că nu a fost informată despre această modificare. De ce nu ați informat autoritățile? Nu este o încălcare a prevederilor din contract?

PPP își desfășoară activitatea prin intermediul a două companii - LNM (o întreprindere cu 100% participație a statului) și NGM Company (Moldova). Cofondatorul companiei moldovenești a rămas același. Fondatorii companiei din Dubai, NGM SPC Limited, s-au schimbat. Conform acordului PPP, partenerul privat nu are obligația de a notifica nicio companie, sau pe participanții la acest parteneriat cu privire la schimbarea componenței fondatorilor sau managerilor. De asemenea, nu există obligații pentru parteneri din partea partenerului public în acest caz - APP și LNM. Nu există o astfel de condiție nici în Legea privind parteneriatul public-privat.

Cine sunt noii proprietari/beneficiari ai afacerii cu Loteria Moldovei?

Noul proprietar al companiei este domnul Samih Mohd Qadri Awadh Alla Abdulhai, un bancher de investiții din Emiratele Arabe Unite (EAU). Un om cu o reputație impecabilă. El deține numeroase companii din EAU în domeniul tehnologiei, marketingului, dezvoltării infrastructurii.

Veaceslav Platon a declarat într-un interviu că din banii obținuți din afacerea cu Loteria Moldovei sunt finanțate anumite activități politice, inclusiv cumpărarea de deputați. Cum comentați aceste declarații?

Consider că aceste afirmații sunt complet nefondate, ceea ce este foarte ușor de dovedit. NGM Company activează în conformitate cu legile Republicii Moldova, iar fluxurile sale de bani sunt absolut transparente și sunt supuse verificării de către toate autoritățile de reglementare ale țării, inclusiv BNM, Centrul pentru Combaterea Spălării Banilor, Serviciul Fiscal de Stat etc. La noi, aproape toată operațiunile bănești se fac fără numerar. Cred că ideea domnului Platon despre profiturile și câștigurile din loterie este foarte diferită de realitate.

Dacă să fiu sincer, apoi 2020 a fost un an foarte dificil pentru toate companiile care distribuie bunuri (care este principala activitate a NGM Company). Având în vedere criza economică care a început în martie anul acesta, încercăm să supraviețuim și să păstrăm compania și parteneriatul și, prin urmare, a trebuit să ne reducem costurile pentru a supraviețui. În ciuda eforturilor noastre, anul acesta activitățile companiei moldovenești vor fi neprofitabile. Nu finanțăm pe nimeni, cu excepția proiectelor sociale, care, în opinia noastră, ajută oamenii și confirmă astfel responsabilitatea noastră socială. În plus, pot adăuga că deja mai mult de 12 luni profitul companiei nu a fost distribuit, iar toate mijloacele financiare sunt investite doar în dezvoltarea afacerii. 

Ce profit a avut compania în 2019 și cum a fost distribuit el?

Probabil, ar fi mai corect să spunem despre profitul companiei de la începutul activității sale. Compania noastră a intrat pe piață în noiembrie 2018, așa că luna aceasta am marcat doi ani de la începutul distribuției biletelor de loterie. În această perioadă, profitul companiei s-a ridicat la aproximativ 33 de milioane de lei. În aceeași perioadă, conform calculelor noastre, companiile de stat care primesc venituri din această activitate, precum și statul sub formă de venituri bugetare, au primit profituri din acest parteneriat în valoare de aproape 76 de milioane de lei. Profitul parteneriatului ar putea fi mult mai mare dacă nu ar fi concurența neloială a site-urilor ilegale de pariuri sportive, care nu plătesc impozite la buget.

Care sunt planurile de viitor ale NGM Company?

Ne propunem să dezvoltăm piața biletelor de loterie, precum și piața legală pentru jocurile de noroc cu risc social redus prin Internet, pentru a ne returna investițiile, precum și pentru a ne mări veniturile și veniturile statului. În acest scop, împreună cu LNM, am pregătit propuneri pentru modificarea Acordului PPP, care va îmbunătăți rezultatele acestui parteneriat, atât pentru întreprinderea statului, cât și pentru NGM Company.

Vă mulțumim!

 


Oportunitati