Cu actuala viteză, miliardul nu va fi recuperat nici în 60 de ani

shadow
Miercuri, 11.11.2020 08:50   418
În pofida unor declarații triumfaliste, făcute atât de șeful statului Igor Dodon, cât și de alte autorități așa-zisul proces de recuperare a activelor fraudate continuă să aibă loc extrem de lent.

Astfel, în luna octombrie 2020, rambursările totale cumulative la creditul de urgență de circa 14 miliarde lei, acordat în noiembrie 2014 și martie 2015 de Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci falite (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) au constituit doar 16 milioane de lei.

Cu actuala viteză, miliardul nu va fi recuperat nici în 60 de ani 

Astfel viteza de recuperare este de aproximativ 530.000 lei pe zi, iar cu așa ritm banii din miliardul furat nu vor fi recuperați nici în 60 de ani, iar dacă adăugăm și dobânzile calculate, apoi nici într-o sută de ani

Datele Ministerului Finanțelor relevă că dacă de la Banca de Economii și Banca Socială se mai recuperează câte ceva resurse, apoi de la Unibank în decurs de 10 luni de zile - niciun ban.

Astfel, în luna octombrie de la Banca de Economii și Banca Socială au fost încasate câte aproximativ 9 milioane de lei, iar de la începutul anului - 77 de milioane și, respectiv, 65 de milioane lei. 

Asta, chiar dacă în instanță se află zeci de dosare pentru recuperarea a miliarde de lei, inclusiv față de fosta conducerea a băncilor acuzate de prejudicii de miliarde de lei.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati