Idee de afaceri: Diamante obținute din aer

shadow
Sâmbătă, 14.11.2020 07:10   635
O companie britanică producătoare de energie regenerabilă a reușit ceea ce alchimiștii din toate perioadele nu au putut face, însă în loc de aur au ieșit diamante.

Ecotricity, fondat de ecologistul multimilionar Dale Vince, a declarat pentru The Guardian că întreprinderea pe care o conduce intenționează să ”curățe” industria diamantelor, care are un impact devastator asupra mediului și reprezintă un magnet pentru infractori. 

Dale Vince și-a propus să obțină diamante din dioxidul de carbon CO2, care este în abundență în atmosferă, și apa de ploaie. O astfel de metodă va diminua concentrația gazelor de seră și va crea ”o versiune mai etică” a acestor pietre prețioase. 

Carate ”murdare” vs carate ”curate”

În prezent, pentru a obține un singur carat (0,2 grame) de diamant tradițional, minerii trebuie să excaveze circa 1.000 de tone metrice de rocă, utilizând aproape 4 metri cubici de apă - proces care rezultă și în emiterea a 108 kilograme de CO2 în atmosferă. 

Fondatorul Ecotricity speră să inverseze procesul respectiv, prin extragerea carbonului - din care propriu-zis și sunt compuse diamantele - din atmosferă pentru a produce metan, ultimul fiind folosit la sintetizarea diamantelor.

Advertisement

Hidrogenul este extras din apa de ploaie, iar întreaga operațiune este pusă în mișcare de energia solară sau eoliană. 

Diamantele obținute sunt identice cu cele excavate, a dat asigurări Dale Vince, iar fabrica din Stroud a antreprenorului britanic este deja capabilă să producă 200 de carate în fiecare lună. 

”Producerea diamantelor... din aerul pe care îl respirăm îmi pare o idee ruptă din magie, chiar evocativă. E un fel de alchimie modernă. Nu mai este nevoie de răsturnat munți, noi putem exploata atmosfera”, a spus businessmanul. Oportunitati