După Guvern urmează schimbări și în conducerea Băncii Naţionale

shadow
Marţi, 10.11.2020 07:24   1807
Până la finele lunii noiembrie, Banca Naţională a Moldovei (BNM) va avea doi sau trei noi viceguvernatori, în locul celor a căror mandat a expirat s-au și-au dat demisia.

Cel puțin așa susține premierul Ion Chicu, care a anunțat că și proiectul care prevede consolidarea independenței BNM, adoptat de Executiv, a fost înaintat spre aprobare în Parlament și că speră să fie cât mai curând examinat și votat, astfel încât noul program cu FMI să poată fi semnat cât mai curând.

De ce nu au fost numiți noii viceguvernatori ai BNM

„Am solicitat ca Parlamentul să examineze acest proiect, dar și numirea vice-guvernatorilor Băncii Naționale, astfel ca până la 20 noiembrie Republica Moldova să poată raporta FMI-ului despre îndeplinirea tuturor condițiilor preventive. Acest lucru ne va permite să încheiem noul program cu FMI, pentru o perioadă de 3 ani, la începutul lunii decembrie”, a menționat Ion Chicu.

Numirea noilor viceguvernatori este, de fapt, cea de-a șasea condiție impusă de FMI, pentru un nou program. Or, în prezent, doar guvernatorul BNM, Octavian Armașu, și viceguvernatorul Vladimir Munteanu au mandat valabil.

Totuși, despre expirarea mandatelor a doi viceguvernatori, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, se știa încă anul trecut, iar demisia Cristinei Harea a fost anunțată încă în luna mai 2020.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati