De ce Organizația Mondială a Comerțului rămâne fără șef

shadow
Joi, 05.11.2020 07:50   328
Efortul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) de a selecta un lider și de a stabili un nou curs pentru comerțul global s-a lovit de un obstacol săptămâna trecută, după ce administrația Trump a respins candidatura Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria, pentru a fi următorul director general.

Reprezentantul adjunct pentru comerț al SUA, Dennis Shea, a declarat că Washingtonul nu va adera la consensul din cadrul OMC pentru numirea Okonjo-Iweala, deoarece SUA sprijină pe adversara acesteia, ministrul sud-coreean al comerțului, Yoo Myung-hee.

De ce SUA se opune candidatului din Nigeria 

Aceasta a numit-o pe Yoo un negociator comercial de succes, cu abilitățile necesare pentru a conduce organismul comercial într-un „moment foarte dificil”.  Reprezentantul american pentru comerț, Robert Lighthizer, a făcut presiuni pentru Yoo, chiar dacă Okonjo-Iweala din Nigeria a obținut cetățenia americană în 2019.

Totodată atât UE, Japonia și o mare parte din statele din Africa și America Latină au susținut candidatura Okonjo-Iweala. 

Potrivit Bloomberg, SUA consideră că Okonjo-Iweala, fostă timp îndelungat oficial la Banca Mondială, este prea aproape de internaționaliștii pro-comerț, precum Robert Zoellick, fost reprezentant comercial al administrației Bush care a lucrat cu ea când era președinte al băncii din Washington.

Pașii următori sunt incerti, dar un purtător de cuvânt al OMC a declarat că este probabil să existe „activitate frenetică” înainte de o reuniune din 9 noiembrie, la mai puțin de o săptămână după alegerile prezidențiale din SUA, pentru a asigura consensul necesar din toate cele 164 de state membre pentru Okonjo-Iweala.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Litigii comerciale   Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati