Peste 75% din moldoveni consideră că direcția în care merg lucrurile este una greșită

shadow
Vineri, 23.10.2020 18:43   557
75,1% din populație este de părerea că direcția în care merg lucrurile în Republica Moldova este una greșită (75,1%), potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice.

Ponderea persoanelor care au o asemenea părere a rămas practic neschimbată față de cercetarea efectuată în primăvara anului 2020.

În același timp opinia cu privire la direcția în care merg lucrurile în lume este mai bună. Astfel, ponderea populației care consideră că direcția este greșită este de 54,1%, în timp ce 26,4% o văd ca una bună.

Barompetrul arată că populația rămâne preponderent nesatisfăcută de ceea ce face conducerea țării în mai multe domenii.

Aspectele care trezesc cea mai mare insatisfacție din partea populației sunt: salariile (58,8% nu sunt deloc mulțumiți și 27,9% sunt nu prea mulțumiți), pensiile (63,3% nu sunt deloc mulțumiți și 22% sunt nu prea mulțumiți), starea locurilor de muncă (51,6% și 29,6%), combaterea corupției (respectiv, 60% și 20,6%) și nivelul de trai (45,5% și 34%).

Advertisement

O părere mai bună s-a înregistrat în cazul domeniilor, precum asistența medicală, învățământul și cultura (în cazul acestor domenii 30% și mai mult au spus că sunt suficient de mulțumiți și foarte mulțumiți de starea de lucruri, cu toate că, totuși, majoritatea respondenților au avut o părere negativă despre starea de lucruri în aceste domenii).

Mai mult de jumătate dintre respondenți nu sunt mulțumiți de situația economică actuală din Republica Moldova – 62% au menționat că nu sunt mulțumiți de aceasta, ceea ce este cu 10 p.p. mai puțin decât în cadrul studiului precedent. Iar 28% au indicat că sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți.

Totuși populația privește viitorul cu un oarecare optimism și despre trecut, de asemenea, au o părere bună. Astfel, în comparație cu situația de acum un an, circa 46% dintre respondenți au fost de părerea că situația a devenit puțin mai rea (24,9%) sau cu mult mai rea (21,3%), în timp ce 10,9% au susținut ideea că situația a devenit puțin mai bună și doar 1,2% din respondenți consideră că au avut loc schimbări semnificative spre bine.

Cumulativ, ponderea persoanelor care sunt de opinia că situația s-a înrăutățit a scăzut cu circa 20 p.p față de studiul precedent. Vorbind de speranțele oamenilor, se poate observa că 2,1% consideră că peste un an situația economică a țării va fi cu mult mai bună, încă 16,9% susțin că vor avea loc cel puțin mici schimbări spre bine, 34,8% nu cred că ceva se va schimba, 26,7% consideră că vor avea loc schimbări spre rău. 



Oportunitati