Cea mai mare operațiune de arestare a judecătorilor s-a terminat cu scoaterea de sub urmărire a lor

shadow
Joi, 22.10.2020 05:21   1136
Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”, informează ZdG.

Ordonanțele în privința acestora au fost emise încă în luna septembrie, dar deciziile nu au fost anunțate public de către organele procuraturii.

Totodată, aceștia ar fi depus deja o solicitare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi repuși în funcțiile de judecători.

Scoși de sub urmărire

Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Serghei Gavajuc, șeful Procuraturii Anticorupție, dar și de către Gheorghe Ulianovschi, avocat care reprezintă unii judecători vizați în acest dosar.

„Au fost 15 învinuiți judecători și au fost scoși de sub urmărire penală 13. O persoană era decedată și nu s-a expus asupra statului respectiv și o persoană se află în căutare”, a declarat Serghei Gavajuc.

Advertisement

Judecătorii ar fi fost scoși de sub urmărirea penală pe motiv că nu a fost constatată componența de infracțiune.

Amintim că acum 4 ani, pe 20 septembrie 2016, 15 judecători și trei executori judecătorești au fost reținuți în urma descinderilor efectuate de către procurorii anticorupție și Centrul Național Anticorupție (CNA). Un alt judecător a reușit să evite reținerea pentru că se afla peste hotare.

Aceștia ar fi fost implicați în operațiunea de spălare a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia.

Ţinând cont de faptul că la începutul lunii septembrie 2016, în Republica Moldova activau 432 de judecători în instanțele de toate nivelurile, apoi în arest au ajuns circa 4% din toți magistrații din țară.

Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din Republica Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la începutul lunii februarie 2017 și încă nu au o finalitate.

Cel puțin cinci dintre judecătorii vizați în dosarul „Laundromat” sunt suspendați din funcție, iar majoritatea au plecat anterior onorabil din sistemul judecătoresc.

Rolul judecătorilor moldoveni în Laundromat

Potrivit RISE Moldova, în „spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova.

Practic, aceștia au avut rolul de legalizare a banilor, pronunțând, la solicitarea unui lanț de companii off-shore, peste 50 de ordonanțe judecătorești privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde dolari.

Aceasta este o sumă uimitoare pentru o țară cum este Republica Moldova, care a avut un PIB sub 8,5 miliarde dolari în 2013. 



Oportunitati