Când vor veni milioanele de la FMI. O echipă de experţi ai Fondului va colecta informaţii

shadow
Vineri, 16.10.2020 12:56   438
În perioada 19-27 octombrie 2020, echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington.

Potrivit unui comunicat al reprezentanţei FMI, scopul misiunii este de a realiza exercițiul regulat de colectare a informației privind evoluțiile economice recente.

Totodată şi de a se informa referitor la implementarea angajamentelor asumate în contextul programului agreat cu autoritățile la nivel de experți, care urmează a fi susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), precum și a discuta politicile promovate de autorități în vederea menținerii stabilității macroeconomice și bugetare, inclusiv în contextul bugetului pentru anul 2021.

Advertisement

De notat că, în luna iulie 2020, misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind programul de reforme economice care va fi susținut printr-un acord pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).

Acesta prevede că Republica Moldova poate obţine în următorii trei ani credite de circa 558 milioane de dolari de la FMI.

Autorităţile au sperat că noul Program cu FMI va putea fi aprobat de conducerea Fondului, deja la mijlocul lunii septembrie, dar din motive neclare acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă Guvernul şi Parlamentul au coordonat parametrii reevaluați din proiectele de rectificare a bugetului de stat şi a BASS.

La mijloc ar putea fi atât dosarul Victoriabank, cât şi alegerile prezidenţiale, dar şi unele acţiuni şi măsuri populiste ale autorităţilor. Oportunitati