Soluția propusă de experți pentru problemele legate de aplicarea TVA în agricultură

shadow
Joi, 15.10.2020 14:48   709
Deși intenția Ministerului Finanțelor de a uniformiza cotele TVA la inputurile agricole și producția agricolă primară va avea efecte pozitive pentru agricultori, aceasta nu va elimina problemele legate de taxele din sector.

Într-o analiză a măsurilor principale de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, propuse de Ministerul Finanțelor, centrul Expert-Grup recomandă uniformizarea cotelor TVA între producătorii de materii prime agricole și procesatori.

"Judecând din perspectiva întregului lanț valoric agroalimentar, soluția dată rezolvă doar problema agricultorilor, în timp ce procesatorii, în special cei asociați sectorului zootehnic, rămân să suporte în continuare toate consecințele distorsiunii unui TVA diferențiat cu o presiune majoră pe lichiditate. După modificările legislative din anul 2015, producția procesată alimentară, cu unele excepții, a rămas în afara oricărei scheme de facilitare fiscală și cu povara asimilării unei bune părți din diferența de 12 puncte procentuale a TVA, având în vedere că în structura cheltuielilor necesare pentru producerea, cum ar fi a ouălor și a cărnii de pasăre și porcine, producția agricolă reprezintă între 60 și 70 la sută din totalul cheltuielilor", se arată în analiză.

Advertisement

Potrivit Expert-Grup, această stare a lucrurilor limitează semnificativ posibilitățile întreprinderilor date de a investi, fapt confirmat și din evoluția situației de după anul 2015, și reduce puternic din competivitate, fapt vizibil atât prin reducerea exporturilor simultan cu creșterea importurilor pe piața internă.

În consecință, Moldova a devenit un netto importator și mai pronunțat de produse procesate.

"Produsele procesate din sectorul agroalimentar, în special cele din sectorul zootehnic, sunt la moment în dublu dezavantaj. Pe de o parte, acestea nu beneficiază de cota redusă precum produsele din fitotehnie, dar chiar și față de alte produse procesate cum ar fi zahărul. Pe de altă parte, în cele mai multe state UE și din proximitatea Moldovei (Rusia, Ucraina) la produse similare, precum carnea, se aplică cote reduse la TVA sau subvenții consistente", susțin economiștii de la Expert-Grup.

În opinia lor, în condițiile în care sectorul zootehnic se îndreaptă spre accente dramatice (de exemplu, la începutul anului 2020 efectivul de bovine și ovine a atins minimul ultimilor 40 de ani), just ar fi să fie restabilită echitatea fiscală și pentru produsele procesate prin uniformizarea cotelor pe întreg lanțul valoric.

Totodată ei consideră că menținerea sistemului TVA redus, cu excepția unor produse social-importante, este o măsură tranzitorie cu perspectiva clară de revenire la cota standard.

"În general, susținerea companiilor prin mecanismul de TVA redus nu este un instrument efectiv, reieșind din faptul că aceasta este o taxă aplicată asupra consumului", potrivit Expert-Grup.

Menționăm că diferențele de cote a TVA pentru input-urile și output-urile în agricultură au determinat acumulări în cont (la stat) a sumei TVA de către producătorii agricoli de aproximativ 1,8 miliarde lei.

 


Oportunitati