Programul de reindustrializare a Republicii Moldova, propus de Marin Ciobanu, prinde contur

shadow
Miercuri, 14.10.2020 06:15   899
Guvernul Chicu a aprobat, în ședința din 13 octombrie, programul de creare de Platforme Industriale Multifuncționale în Republica Moldova. În plan sunt 18 platforme cu două mai mult decât erau inițial planificate.

Crearea de Platforme Industriale Multifuncționale (PIM) în mai multe centre raionale este o inițiativă mai veche a lui Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, care după câțiva ani de examinare prin cabinetele ministerelor și altor instituții a ajuns a fi acceptat ca Program-Pilot de stat.

Platforme industriale multifuncționale

Potrivit Conceptului de creare a platformelor industriale multifuncționale, astfel de platforme ar putea fi create în 18 raioane, iar costul estimativ al uneia se ridică la circa 10 milioane de euro.

Pentru startul proiectului în acest an au fost deja prevăzute circa 50 de milioane de lei, iar în total Guvernul planifică să aloce circa 200 milioane lei dintre care 89% va fi utilizată pentru dezvoltarea conceptului și crearea infrastructurii PIM. Procesul ar urma să aibă loc în trei etape: identificarea și selectarea terenurilor destinate creării PIM; dezvoltarea conceptului și crearea infrastructurii PIM; și administrarea și dezvoltarea capacităților instituționale ale PIM.

Potrivit planului acestea vor fi amplasate în locații dotate complet din punct de vedere al utilităților, ceea ce va face locațiile atractive pentru dezvoltarea industrială.

În calitate de unitate de implementare a acestui program-pilot a fost desemnată Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Advertisement

„Prin acest program-pilot se urmărește dezvoltarea în regiunile respective a unor locații dotate complet din punct de vedere al utilităților, ceea ce le va face atractive pentru dezvoltarea industrială”, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Railean.

Potrivit conceptului inițial prezentat la începutul anului 2020, de Marin Ciobanu, suprafața unei PIM ar urma să fie de circa 20.000 de metri pătrați, din care aproape 75% vor fi ocupate de hale de producere.

În a doua etapă, se preconiza dezvoltarea a trei proiecte-pilot de astfel de platforme hale la chei, ceea ce necesita investiții de circa 10 milioane de euro pentru fiecare platformă.

"Aceste investiții ar urma să fie efectuate din contul mijloacelor din Fondul de dezvoltare regională, dar și din fonduri atrase din partea donatorilor/finanțatorilor internaționali sub forma asistenței tehnice și financiare externe (Uniunea Europeană, USAID, UNIDO etc.), afirma anterior Marin Ciobanu.

Producția industrială este concentrată la Chișinău și Bălți

În prezent, cea mai mare parte a producției industriale este concentrată la Chișinău - 54% și Bălți - 12%.

Menționăm că dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale este prevăzută și de Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030, elaborată de o echipă experți internaționali, inclusiv din Moldova, care are o abordare nouă a lucrurilor pentru „a scoate din comă industria moldovenească”.

În anii de independență, Republica Moldova a cunoscut un amplu proces de dezindustrializare, iar cota industriei în PIB a scăzut de la circa 40% în 1990 la mai puțin de 15% în ultimii ani, arată datele oficiale.

De notat că în 2010 a fost dat startul creării de parcuri industriale în țară și până la finele anului 2016 au fost lansate 10 proiecte pentru crearea și dezvoltarea parcurilor industriale, fiind promise în producție de circa 266,4 milioane euro.

Ultimul raport despre activitatea acestor parcuri prezentat de Ministerul Economiei scoatea la iveală că au fost efectuate investiții de doar 708 milioane lei (circa 35 milioane euro) în 5 parcuri, iar grosul acestora au fost la Strășeni, în Triveneta Cavi Divelopment, la Edineț și la Tracom, Chișinău.

Cinci parcuri, inclusiv Cahul, Cimișlia și Comrat, lansate cu surle și trâmbițe, de premieri, mitropoliți și lideri de partide, există doar pe hârtie.Oportunitati