Sechestru pe vilele lui Plahotniuc din Elveția, Franța și România. Procuratura promite

shadow
Luni, 12.10.2020 14:45   1040
Proprietăți estimate la peste 160 milioane de lei urmează a fi puse sub sechestru de către autoritățile din România, Franța și Elveția. Asta după ce Procuratura a administrat probe suplimentare și a convins magistrații că anume Vladimir Plahotniuc este beneficiarul efectiv al bunurilor stabilite.

Este vorba despre vilele lui Plahotniuc din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și o barcă (înregistrate în Elveția). La fel, urmează a fi sechestrate 9 apartamente, înregistrate pe numele soției acestuia, precum și 4 autoturisme (înregistrate în Republica Moldova). 

"Procurorii au adus suficiente probe, confirmate documentar de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale și Serviciul de Informații și Securitate, care demonstrează că beneficiarul efectiv al proprietăților este învinuitul, chiar dacă toate sunt înregistrate pe numele unor terți. 

Potrivit celor constatate, bunurile mobile și imobile ar fi rezultat din banii sustrași din sistemul bancar din republică, iar pentru a asigura recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiuni procurorii au insistat pe instituirea sechestrului pe proprietățile acestuia din țară și de peste hotare", susţine Procuratura Generală. 

Amintim că, la începutul verii, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis doar unul din cele șase demersuri depuse de procurori, dispunând aplicarea sechestrului pe 10 imobile, și anume: 6 apartamente și 4 încăperi nelocative din Republica Moldova, estimate la circa 33 milioane lei.

Advertisement

Toate proprietățile lui Plahotniuc, aflate pe teritoriul Republicii Moldova, deja au fost sechestrate, precizează Procuratura Generală.

Setul de acte, cu traducerile de rigoare, au fost expediate autorităților din Franța, Elveția și România pentru a fi puse în executare.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

Menționăm că abia după plecarea lui Plahotniuc din țară, în iunie 2019, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestru pe mai multe proprietăți înregistrate pe compania Finpar Invest (a cărui beneficiar efectiv este Plahotnic), în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani.

În perioada în care s-a implicat direct în politica mare, Plahotniuc și-a ascuns mai multe proprietăți de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse.

Amintim că RISE Moldova a identificat patru dintre ele înainte de ARBI și procurorii moldoveni, cu o valoare totală de peste 30 de milioane de euro: una e în România, una - în Elveția și două - în Franța.Oportunitati