Doi economişti primesc Premiul Nobel pentru Economie pentru studiile despre teoria licitaţiei

shadow
Luni, 12.10.2020 14:20   620
Economiștii americani Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson au câștigat Premiul Nobel pentru Economie 2020 pentru „îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei”.

Potrivit nobelprize.org, noile formate ale licitaţiei reprezintă "un exemplu minunat" al modului în care cercetările de bază pot ulterior genera invenţii de care va beneficia societatea.

Blestemul câștigătorului de la licitaţie: riscul de a plăti prea mult

Laureaţii din acest an, Paul Milgrom (1948, Detroit, SUA) şi Robert Wilson (1937, Geneva, SUA) de la Universitatea Stanford, au folosit cunoştinţele dobândite pentru a schiţa noi formate ale licitaţiei pentru bunuri şi servicii care sunt dificil de vândut în mod tradiţional, cum ar fi frecvenţele radio. 

Astfel, Robert Wilson a dezvoltat teoria licitațiilor de obiecte cu o valoare comună - o valoare care este incertă în prealabil, dar, în cele din urmă, este aceeași pentru toată lumea. Exemplele includ valoarea viitoare a frecvențelor radio sau volumul de minerale într-o anumită zonă. Wilson a arătat de ce ofertanții raționali tind să plaseze oferte sub cea mai bună estimare a valorii comune: sunt îngrijorați de blestemul câștigătorului - adică riscul de a plăti prea mult și a fi în pierdere.

Paul Milgrom a formulat o teorie mai generală a licitațiilor care nu numai că permite valori comune, ci și valori private care variază de la ofertant la ofertant.

Advertisement

El a analizat strategiile de licitare într-un număr de formate de licitație bine cunoscute, demonstrând că un format va oferi vânzătorului venituri mai mari așteptate atunci când ofertanții află mai multe despre valorile estimate ale celuilalt în timpul licitării.

Cine sunt beneficiarii

De descoperirile lor au beneficiat vânzătorii, cumpărătorii şi plătitorii de taxe din întreaga lume, precizează nobelprize.org.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Economie a fost câştigat de economiştii Abhijit Banerjee, Esther Duflo şi Michael Kremer pentru că "au introdus o nouă abordare pentru a obţine răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale. Cercetările lor au îmbunătăţit considerabil capacitatea noastră de a lupta împotriva sărăciei globale, care este acum un domeniu de cercetare înfloritor".

Fiecare premiu este însoţit de un cec, în valoare de zece milioane de coroane suedeze (circa 1,1 milioane de dolari).

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Tradiţionala ceremonie de înmânare a premiilor Nobel, organizată la Stockholm pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, a fost anulată în acest an din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19). 

Conform informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Premiului Nobel, din 1969 au fost acordate, în total, 51 de premii în Ştiinţe Economice, dintre acestea 25 au fost acordate unui singur câştigător, 19 au fost împărţite între doi câştigători, iar şapte au fost împărţite de trei câştigători.

Cel mai tânăr laureat al premiului în Ştiinţe Economice a fost Esther Duflo, care avea 46 de ani în anul când i-a fost acordat premiul (2019). Cel mai în vârstă, Leonid Hurwicz, avea 90 de ani în 2007, când i-a fost atribuită distincţia.

Elinor Ostrom a fost prima femeie laureată în Ştiinţe Economice, primind premiul în 2009. Esther Duflo a devenit cea de-a doua femeie laureată a acestui premiu în 2019.Oportunitati