Adio cartele preplătite anonime. SIS cere ca vânzarea cartelelor prepay să fie doar cu buletinul

shadow
Luni, 12.10.2020 09:59   3457
Un proiect de lege promovat de Serviciul de Informații și Securitate prevede modificarea articolului 64 al Legii comunicațiilor electronice și interzicerea comercializării cartelelor preplătite depersonalizate.

Altfel spus, vânzarea/cumpărarea unei cartele preplătite de telefonie mobilă nu va putea fi făcută fără prezentarea buletinului de identitate și înregistrarea cartelei pe numele persoanei care a cumpărat-o.

Argumentele SIS pentru interzicerea cartelelor preplătite depersonalizate

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) argumentează necesitatea unor astfel de măsuri, atât prin riscurile de securitate și nevoia de a putea combate mai eficient criminalitatea, cât și prin numărul mare de apeluri anonime la serviciul 112.

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, în perioada anilor 2018-2019, de către Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 au fost procesate 5,46 milioane de apeluri, dintre care 35% au fost efectuate de la numere cu cartele preplătite depersonalizate. Totodată, marea majoritate a apelurilor abuzive non-urgente, false, sunt efectuate de Ia numere de cartele preplătite.

Potrivit autorilor proiectului, identificarea celor care comit astfel de infracțiuni este dificilă și are loc deseori foarte tardiv.

Un alt argument adus de SIS este utilizarea cartelelor preplătite de către rețelele de crimă pentru a tăinui identitatea criminalilor. Astfel, s-a constatat că în anii 2018-2019, pe această cale au fost comise două tentative și un omor la comandă, cinci infracțiuni de omor și șapte cazuri de tâlhării.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Infracțiuni economice   Tehnologii informaționale   Comunicațiile  

Advertisement

Oportunitati