Agenția Navală va face schimb de informații cu cele mai mari registre navale din lume

shadow
Sâmbătă, 10.10.2020 09:09   672
Agenția Navală a Republicii Moldova a aderat la Memorandumul Registry Information Sharing Compact (RISC), un proiect lansat de Liberia, Panama și Insulelor Marshall, care împreună cumulează mai mult de 40% din flota internațională.

Acceptarea Agenției Navale ca parte a Memorandumului, dar și accesul la RISK REPORT au fost obținute cu suportul și prin intermediul Programului Export Control and Related Border Security (EXBS) al Departamentului de Stat al SUA.

Reducerea riscurilor la înregistrarea navelor sub pavilioane naționale

Astfel, instituția se aliniază eforturilor depuse de pavilioanele lumii pentru reducerea riscurilor la înregistrarea navelor sub pavilioane naționale.

RISC este un proiect lansat prin formalizarea unui acord comun între autoritățile maritime ale Liberiei, statului Panama și Insulelor Marshall, care dețin printre cele mai mari registre navale și împreună cumulează mai mult de 40% din flota internațională. Alte patru jurisdicții - St. Kitts și Nevis, Comore, Honduras și Palau s-au alăturat ulterior.

Este considerat un proiect promițător și important, și a obținut în scurt timp atenția și interesul pavilioanelor lumii, în special a celor ce dețin registre de tip deschis.

Acest proiect a fost lansat la începutul acestui an și are potențialul de a face mult mai dificil ca navele să își schimbe înregistrarea și să faciliteze pentru cei din domeniul maritim să efectueze diligența necesară.

Advertisement

Va permite eliminarea simultană a actorilor răi din registrele navale 

Astfel, RISC este un acord între registrele navale pentru a permite eliminarea simultană a actorilor răi din registrele de pavilion respective. RISC creează un canal de comunicații între participanții săi, astfel încât, odată ce unul dintre ei scoate din evidență o navă, să poată comunica imediat acest lucru celorlalți participanți, care au fost de acord să acționeze concertat pentru a împiedica o navă să încerce să se înregistreze la ei.

Astfel, Memorandumul reprezintă o platformă de comunicare și schimb de informații între administrațiile membre la Memorandum, referitoare la implicarea subiecților transportului maritim comercial în activități sancționabile, precum și alte activități ce implică riscuri în procesul de înregistrare a navelor maritime, și vine să sporească gradul de protecție în fața riscurilor de admitere a evitării sancțiunilor impuse unor subiecți prin intermediul transportului maritim internațional.

Administrația Agenției Navale susține că în urma aderării la Memorandum au de beneficiat în special pavilioanele mici, care sunt mai vulnerabile în fața riscului de a fi exploatate în scopul evitării sancțiunilor, și va fi un instrument suplimentar diligențelor și eforturilor proprii de identificare și contracarare a riscurilor în procesul de înregistrare a navelor, pe care statele de pavilion sunt încurajate să le aplice în permanență.

În cazul Agenției Navale din Moldova, Memorandumul este deja al doilea instrument de gestionare a riscurilor accesat, după platforma RISK REPORT, pe care o utilizează cu succes din anul 2019 și care reprezintă o bază de date ce conține profiluri de companii, organizații și persoane implicate în activități sancționabile.

Aderarea Agenției Navale la Memorandumul RISC va consolida eforturile pe care le depune în vederea îmbunătățirii performanței pavilionului național, printr-o mai bună gestionare a riscurilor la care este expusă și stabilirea unor relații de cooperare cu administrațiile similare din statele cu experiență maritimă.



Oportunitati