De ce Guvernul a ajuns să fie dator cu 1,8 miliarde de lei față de agricultori

shadow
Vineri, 09.10.2020 08:00   1063
Una dintre măsurile principale de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, propuse de Ministerul Finanțelor, este revizuirea regimului TVA în agricultură și unificarea cotelor acestei taxe. Or în prezent sunt aplicate diferite cote, ceea ce duce la evaziune fiscală și probleme financiare pentru agricultori.

Ministerul Finanțelor argumentează propunerea prin faptul că aplicarea cotei reduse a TVA în mărime de 8% are loc atât pentru livrările interne, cât și pentru importul de produse agricole, aceasta își atinge doar obiectivul de accesibilitate a produselor agricole pentru populație, nu și creșterea competitivității producției naționale.

Cota redusă a TVA în agricultură i-a favorizat pe importatori

"Introducerea cotei reduse a TVA nu a asigurat obiectivul prevăzut inițial, de creștere a competitivității producției agricole naționale. Acest fapt este demonstrat de evoluția importurilor de producție agricolă la cota redusă a TVA", susține Ministerul Finanțelor. 

Mai mult! Ministerul Finanțelor constată că diferențele de cote a TVA pentru input-urile și output-urile în agricultură au determinat acumulări în cont (la stat) a sumei TVA de către producătorii agricoli de aproximativ 1,8 miliarde lei.

Datorii de 1,8 miliarde lei, față de agricultori, din 2010

Adică Guvernul este dator acum cu 1,8 miliarde de lei, față de agricultori, iar aceste sume s-au acumulat tocmai din anul 2010 și urmează a fi restituite agricultorilor.

Menționăm că unul din motivele de bază ale protestelor agricultorilor, din vara anului 2020, a fost și faptul că ei nu aveau acces la acești bani care stau blocați pe conturile statului. 

Aici trebuie de precizat și faptul că restituirile pentru companiile agricole sunt restricționate, permițându-se ca acestea să deducă TVA aferentă intrărilor sau TVA pentru mărfurile exportate din obligațiile acestora privind plata TVA pentru mărfurile comercializate.

Această prevedere duce la faptul că firmele nu pot primi o restituire reală, dacă mărimea TVA aferentă intrărilor depășește obligațiile privind plata TVA pentru mărfurile și serviciile comercializate. În cazul dat, restituirea poate fi realizată doar în următorul an fiscal, când poate fi dedusă din TVA pentru mărfurile comercializate.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Agricultura și vinificația   Piața funciară   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati