O bancă a reuşit să încalce legea de 23 de milioane de ori

shadow
Luni, 05.10.2020 07:52   472
Westpac, a doua cea mai mare bancă din Australia, a acceptat să plătească 1,3 miliarde de dolari australieni (919 milioane dolari americani) în urma unui scandal de spălare de bani şi combatere a terorismului, scrie Associated Press, citat de zf.ro

Instanţa de supraveghere a fraudelor din Australia (AUSTRAC) a lansat sentinţa după ce banca a omis să declare 19 milioane de transferuri internaţionale, în valoare de peste 7 miliarde de dolari, între noiembrie 2013 şi septembrie 2018.

Unele plăți au fost potențial legate de venituri obţinute din exploatarea copiilor, au spus oficialii.

În condiţiile în care Curtea Federală va decide că pedeapsa este corespunzătoare, Westpac va plăti cea mai mare amendă civilă din istoria Australiei. Ultimul record a fost stabilit în 2018 de Commonwealth Bank of Australia, care a plătit o amendă de aproape două ori mai mică – 495 milioane de dolari.

Advertisement

Cu toate acestea, amenda ar fi putut fi mai mare. Centrul Austrac a anunţat că au fost circa 23 de milioane de încălcări ale legii, fiecare având o penalitate maximă de 21 milioane dolari.

Preocupările legate de exploatarea copiilor au apărut după ce Austrac a identificat plăți efectuate către operatorii suspectați din Filipine. De atunci, mass-media australiană a legat banca de cazuri individuale, inclusiv despre presupusa utilizare a unui sistem de transfer Westpac de către un presupus pedofil pentru a plăti sexul copilului în străinătate.

„Ideea că un copil a suferit ca urmare a unor eșecuri de către Westpac este profund tulburătoare și ne pare rău”, a spus fostul președinte al băncii Lindsay Maxsted anul trecut.

El și fostul director executiv al Westpac și-au părăsit funcțiile anul trecut din cauza scandalului. Instituţia bancară și-a cerut scuze pentru „eșecurile” sale.

Directorul executiv al Austrac, Nicole Rose, a declarat că sentinţa transmite un mesaj puternic industriei bancare, adăugând că instanţa de supraveghere va continua să se asigure că sistemul financiar din Australia nu este exploatat de infractori.

 

 Oportunitati