Prognoze tot mai pesimiste. Economia Moldovei va scădea cu circa 5,5% în 2020

shadow
Vineri, 02.10.2020 09:20   1824
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a înrăutățit estimările privind evoluția economică a Republicii Moldova în anii 2020 și 2021, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Acest lucru se arată într-un raport publicat joi de instituția financiară internațională.

Noile previziuni ale BERD arată că PIB-ul Moldovei riscă să se micșoreze cu 5,5% în anul curent, iar în 2021 să crească cu doar 3,5%.

Noile prognoze ale BERD sunt mult mai pesimiste

În același timp, potrivit prognozelor făcute de instituție în luna mai, BERD se aștepta la o scădere a economiei moldovenești în 2020 cu 4%, iar în 2021 - la o creștere cu 5%.

Experții de la BERD menționează că creșterea economică din Republica Moldova a început să încetinească deja în primul trimestru, când aceasta s-a majorat cu doar 0,9%. În același timp, în al doilea trimestru a urmat o scădere de 14%, ceea ce se explică prin micșorarea semnificativă a producției în toate sectoarele economiei naționale.

"Inactivitatea lanțurilor globale de aprovizionare, în primele zile ale pandemiei, a afectat exportul de componente auto, care sunt bine integrate în lanțurile valorice globale. Măsurile interne de izolare pentru combaterea Covid-19 au oprit activitățile multor întreprinderi din domeniul serviciilor, în timp ce scăderea remitențelor în martie și aprilie a afectat veniturile disponibile ale gospodăriilor și cererea consumatorilor", se arată în documentul BERD.

Advertisement

Pe de altă parte, BERD constată că din luna mai remitențele s-au recuperat puternic, iar alți indicatori pe termen scurt indică o reluare treptată a activității economice interne și a exporturilor, deși rămân pe teritoriu negativ în termeni interanuali.

Raportul BERD mai arată că toate economiile din regiune au fost afectate de pandemie, iar în medie acestea se pot contracta cu 3,9% în acest an, din cauza impactului coronavirusului, cu o revenire de 3,6% posibilă în 2021.

Noile prognoze ale BERD sunt mult mai pesimiste decât cele făcute la începutul lunii mai 2020 și sunt supuse unui nivel ridicat de incertitudine.

Previziunile anterioare publicate în luna mai prevedeau o scădere în 2020 de 3,5% și o recuperare mai puternică de 4,8% în 2021. Raportul arată că populația din statele emergente din regiune este mai afectată de Covid-19 decât în ​​Europa dezvoltată.

„Producția în regiunile unde activează BERD s-a contractat brusc în al doilea trimestru al anului 2020 cu aproximativ 8,2% anual. În multe economii, contracția a fost mai mare decât scăderile observate în timpul crizei financiare globale. Viteza de redresare este de așteptat să fie similară cu cea observată în urma acelei crize, nivelurile pre-pandemice ale PIB-ului revenind spre sfârșitul anului 2021”, a declarat economistul șef al BERD, Beata Javorcik.

Economiile din regiune au înregistrat presiuni asupra cererii și ofertei din cauza măsurilor interne de reducere a pandemiei, în timp ce șocurile externe au inclus prețuri scăzute la mărfuri, exporturi în scădere, prăbușirea turismului și scăderea remitențelor.

Noul raport avertizează că unele sectoare, cum ar fi turismul, se pot confrunta cu daune durabile pe termen lung, dar spune că altele, cum ar fi retailul online, ar putea beneficia de o digitalizare sporită.



Oportunitati