ANRE promite excluderea subvențiilor încrucișate între consumatorii de gaze. Cine va fi afectat

shadow
Miercuri, 30.09.2020 05:29   1047
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat pe 28 septembrie cererea SA Moldovagaz cu privire la examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale furnizate consumatorilor finali.

Totodată, ANRE anunță într-un comunicat că după ce pe 17 septembrie 2020 a recepționat cererea Moldovagaz, ulterior, pe 25 septembrie, monopolul gazelor a suplinit pachetul de documente pentru a fi publicat.

Totuși, pe pagina agenției sunt publicate doar calcule pe două pagini cu structura tarifului aprobat de ANRE din 01.01.2018, a proiectul tarifului mediu la gazele naturale pentru anul 2020, dar și calculul proiectul tarifului final de furnizare a gazelor naturale în 2020.

Fără subvenții încrucișate

ANRE precizează că urmează să verifice cererea Moldovagaz, cel puțin sub următoarele aspecte:

  • Corectitudinea planificării volumelor gazelor naturale importate, prețului de achiziție, aplicării ratei de schimb valutar;
  • Excluderea subvențiilor încrucișate între categorii de consumatori;
  • Aplicarea corectă a prevederilor Hotărârii Consiliului de administrație al ANRE nr.58/2020 privind stabilirea mecanismului de recuperare a devierilor tarifare ale SA Moldovagaz, ale operatorilor sistemelor de distribuție afiliați Moldovagaz și ale SRL Moldovatransgaz formate în perioada anilor 2011-2019;
  • Aplicarea corectă a parametrilor de actualizare a costurilor de bază;
  • Excluderea erorilor de calcul etc.
 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati