„Cod roșu”, asimilat stării de urgență în sănătate publică, în Chișinău, Bălți și 24 de raioane

shadow
Marţi, 29.09.2020 05:41   1596
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării.

În consecință, în scopul sporirii randamentului măsurilor aplicate de prevenire și control a infecției COVID-19, precum și a eficienței gestionării resurselor, CNESP a instituit începând cu 1 octombrie, starea de urgență în sănătate publică pe unități teritorial-administrative.

De asemenea, au fost stabilite gradele de alertă în funcție de indicatorii nivelului de risc. Gradul „cod roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică. La fel, a fost stabilite măsurile de sănătate publică aplicabile la nivel național.

Astfel, în 24 de raioane și municipiile Bălți și Chișinău, a fost stabilit cod roșu, în baza datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică privind incidența transmiterii virusului SARS-CoV-2, la 100 mii de populație în ultimele 14 zile.

Cea mai mare incidență se atestă în Chișinău (cu 584 cazuri la 100.000 locuitori) și Basarabeasca (cu 523), urmate la mare distanță de Șoldănești, Edineț și Bălți.

Advertisement

La polul opus, cea mai mică incidență a transmiterii virusului SARS-CoV-2, la 100 mii de populație în ultimele 14 zile, se atestă în raioanele Leova, Glodeni și Cantemir, unde a fost instituit "cod galben" sau "cod orange" de alertă.

Potrivit CNESP, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică, conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, până pe 28 septembrie în Republica Moldova bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 51.194 cazuri.

În total, 38.217 persoane au fost tratate de COVID-19, iar peste 1.300 dintre pacienții infectați au decedat.

În prezent 710 persoane infectate sunt în stare gravă (dintre care 36 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1.460 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.Oportunitati