Putin tace, Dodon vorbește. Ce se întâmplă cu creditul rusesc de 200 milioane euro

shadow
Luni, 28.09.2020 21:23   781
Președintele Federației Ruse Vladimir Putin, nu a spus niciun cuvânt despre creditul de 200 milioane euro, în cadrul conferinței video cu președintele Igor Dodon, potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al Kremlinului.

În schimb a promis că Rusia este gata să ofere agricultorilor din Republica Moldova motorină în valoare de circa jumătate de miliard de ruble ruseşti (aproximativ 5,5 milioane euro). 

„Știm că în acest an Moldova s-a confruntat cu probleme economice, nemaivorbind de coronavirus. Agricultura s-a confruntat și cu consecințele secetei. În urma solicitării Dvs, am decis să alocăm mijloace financiare în mărime de circa jumătate de miliard de ruble în calitate de ajutor umanitar pentru a oferi motorină întreprinderilor agricole care au suferit cel mai mult, după cum ați solicitat. Prima tranșă va constitui jumătate din sumă. Așteptăm, Igor Nicolaevici, lista întreprinderilor care au nevoie în primul rând de acest ajutor”, i-a spus liderul de la Kremlin lui Dodon.

Advertisement

Președintele Rusiei s-a referit și la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, menţionând că speră că munca privind refacerea legăturilor și dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse va continua, fără a menţiona care este situaţia cu creditul de 200 milioane euro promis de Federaţia Rusă

În schimb despre credit a vorbit Igor Dodon, menţionând că speră că în perioada următoare va fi semnat acordul în acest sens. "Ştiu că săptămâna trecută a avut loc o rundă de negocieri şi se atestă o evoluţie pozitivă", a spus şeful statului.

El a mai menţionat şi despre faptul că, pe 1 octombrie, va avea loc Forumul Economic Moldo-Rus în format de teleconferință, iar pe 2 octombrie se va desfășura ședința Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică în format videoconferință.

Amintim că Curtea Constituțională a blocat acordul de credit negociat în martie-aprilie 2020 de guvernul lui Ion Chicu în urma unei sesizări a opoziției, care a avertizat că înțelegerea ar cuprinde clauze contrare intereselor Republicii Moldova.

Suma împrumutului - 200 milioane euro (divizată în două tranșe) pentru perioada anului 2020, cu o eventuală posibilitate de debursare a primei tranșe în sumă de 100 milioane euro nu mai târziu de 30 zile de la data intrării în vigoare a Acordului.

În Legea bugetului de stat pentru anul 2020 suma împrumutului de 200 milioane euro este prevăzută ca sursă de finanțare a deficitului bugetar.Oportunitati