Banca Mondială a restructurat un proiect de 15 milioane USD de modernizare a administrației fiscale

shadow
Duminică, 27.09.2020 08:46   565
Un pachet de asistență al Băncii Mondiale, care restructurează Proiectul în derulare de 15 milioane dolari de Modernizare a Administrației Fiscale, își propune drept scop să susțină Guvernul Republicii Moldova în implementarea unor măsuri fiscale importante de atenuare a riscurilor pentru a ajuta companiile.

Restructurarea va ajuta Guvernul Republicii Moldova să implementeze măsuri importante de facilități fiscale, care vor susține continuitatea afacerilor și nivelul de ocupare a forței de muncă în contextul pandemiei COVID-19.

Proiectul susține atât supraviețuirea afacerilor, cât și protejează ocuparea

Proiectul va implementa în mod specific programe de subvenționări fiscale condiționate pentru a susține atât supraviețuirea afacerilor, cât și pentru a proteja ocuparea.

Anna Akhalkatsi, Directorul biroului Băncii Mondiale în Moldova, spune că restructurarea Proiectului de Modernizare a Administrației Fiscale face parte din răspunsul la criza COVID-19 al Grupului Banca Mondială.

“Măsura va susține eforturile guvernului de a salva mijloacele de trai, menține locurile de muncă și va asigura dezvoltarea mai sustenabilă a afacerilor și crearea locurilor noi de muncă. Ajutorarea companiilor și instituțiilor financiare să supraviețuiască șocului inițial al crizei, restructurarea și recapitalizarea sunt elementul cheie pentru a susține recuperarea economică și mobilizarea veniturilor pe termen mai lung”, a menţionat Anna Akhalkatsi.

Advertisement

Soluții software pentru Fisc

Această restructurare va permite de asemenea Serviciului Fiscal de Stat (SFS) să achiziționeze două soluții software, pentru a asigura continuitatea activității agenției fiscale și îmbunătăți prestarea serviciilor pentru contribuabili în circumstanțele de carantină.

Soluțiile de tehnologii informaționale includ un sistem de monitorizare la distanță pentru inspectorii fiscali și un soft de protecție împotriva pierderii datelor. Împreună, aceste soluții vor permite SFS să continuie realizea funcțiilor, care contribuie la îmbunătățirea conformității și deservirea continuă și sigură a contribuabililor în cazul repetării pandemiei sau survenirii unor urgențe similare.

Implementarea ambelor soluții software va contribui la îmbunătățirea administrării fiscale și, prin urmare, a serviciilor acordate contribuabililor, susţine Banca Mondială.

Potrivit instituției financiare internaționale, asistenţa tehnică la acest proiect, inclusiv şi crearea unei noi pagini a Serviciului Fiscal, va fi asigurată de firma Reţele Terestre SRL, deţinută de Virginia Nicolaev.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde dolari au fost alocate pentru circa 60 de operațiuni realizate în țară. La moment, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 603.1 milioane dolari.

Domeniile de suport includ reforma cadrului de reglementare și susținerea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrația fiscală, înregistrarea funciară, educația, drumurile, sănătatea și sectorul social, inclusiv răspunsul de urgență COVID-19, agricultura și energia.Oportunitati