Surpriză: Datorie de 17 milioane USD a Moldovei față de România, preluată de o firmă de la Chișinău

shadow
Luni, 28.09.2020 06:03   3264
O creanță de 17,04 milioane de dolari (circa 288 milioane de lei), dintr-o datorie de circa 32 milioane dolari, pe care a acumulat-o Republica Moldova pentru curentul livrat 20 de ani în urmă, a fost vândută la o licitație publică cu strigare la București.

Datoria figurează pe întreprinderea de stat Moldtranselectro din Moldova, care nu are bani și nici active pentru a o achita, și este față de compania Termoelectrica din România aflată în proces de insolvență.

340.000 de dolari pentru o creanță de 17 milioane dolari

De vânzarea creanței se ocupa firma Mușat & Asociații - Restructuring & Insolvency SPLR, care este lichidatorul oficial al companiei Termoelectrica din România, și care în ultimii 6-7 ani a scos de nenumărate ori la mezat creanța, dar nimeni nu s-a oferit să o răcumpere, inclusiv Guvernul de la Chișinău, prin Ministerul Finanțelor, chiar dacă prețul ei a scăzut abrupt.

La ultima licitație din 18 septembrie 2020, prețul de pornire pentru creanța de 17,04 milioane dolari, a fost de 340.808 dolari, fără TVA. Altfel spus prețul este de circa 50 de ori mai mic decât valoarea nominală a acestei.

La licitație a fost depusă o singură ofertă la prețul de pornire de 340.808 dolari, de către compania Elevator Park SRL din Chișinău, deținută de omul de afaceri Vadim Ciornea.

Potrivit documentelor consultate de Mold-street.com, compania a depus toate actele necesare, a plătit garanția de participare și urmează să achite și prețul integral.

Cele 17,04 milioane de dolari reprezintă, de fapt, doar o parte din datoria de peste 32 de milioane de dolari, acumulată de Republica Moldova pentru energia electrică livrată de vecinul de la vest în anii 1998-2001.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale  

Advertisement

Oportunitati