Un nou război între Facebook și UE [SONDAJ]

shadow
Joi, 24.09.2020 06:29   1162
Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene au anunțat că vor interzice corporației Facebook să transfere datele utilizatorilor europeni peste Oceanul Atlantic, în contextul legislației de protecție a datelor personale.

Rețeaua socială americană a răspuns că se va retrage de pe piața, unde în prezent are 410 milioane de utilizatori - ulterior negând această posibilitate. 

Facebook a depus o cerere în judecată săptămâna trecută, la Dublin, unde Comisia pentru Protecția Datelor a impus restricții cu privire la transferul de date personale depozitate pe serverele Facebook și Instagram, care aparține tot lui Mark Zuckerberg, unul din motive fiind temerea că informațiile ajung să fie accesate de Guvernul SUA, comunică publicația Vice News. 

Într-o declarație prezentată magistraților, Yvonne Cunnane, șeful departamentului pentru protecția datelor la Facebook Irlanda, a menționat că în astfel de circumstanțe „nu este clar cum Facebook și Instagram vor continua să presteze servicii în UE”, dat fiind faptul că analiza datelor este esențială pentru a decide ce fel de publicitate este relevantă pentru utilizatorii europeni și cum să stabilească obiectivele de țintire.

Advertisement

De asemenea, reprezentanta companiei americane a acuzat autoritatea de reglementare de imparțialitate, menționând că Facebook este singura rețea socială vizată de restricții. Ea a subliniat că „Facebook este un instrument important pentru libertatea de exprimare”, dar a trecut sub tăcere faptul că rețeaua a fost folosită mulți ani în calitate de armă de propagandă și dezinformare, influențând alegerile din Statele Unite în favoarea lui Donald Trump și decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, mai scrie Vice News. 

Experții citați de publicație afirmă că amenințarea lansată de Facebook privind retragerea de pe piața UE este doar o modalitate de a exercita presiune asupra autorității și puțin probabilă de a fi aplicată în practică. 

Comisia pentru Protecția Datelor a oferit Facebook trei săptămâni pentru a stopa transferul de date personale ale utilizatorilor din UE către serverele din SUA. În cazul neconformării cu decizia respectivă, compania riscă să fie amendată cu 4% din venitul global, adică circa 3 miliarde de dolari SUA, precizează prestigioasa revistă Wall Street Journal. 

În anul 2019 Facebook a câștigat în medie $13,21 per utilizator în UE, în comparație cu $41,41 per utilizator în SUA, piața europeană fiind a doua ca mărime după piața nord-americană, notează sursa citată.



Oportunitati