Un nou proiect de asistență a UE pentru IMM-urile din Republica Moldova

shadow
Marţi, 22.09.2020 07:33   583
Pe 21 septembrie, a fost lansat un nou proiect al Uniunii Europene de Asistență Tehnică pentru dezvoltarea companiilor din toate regiunile Republicii Moldova. Acesta este parte a unui Acord de finanțare de circa 62 milioane de euro, semnat încă în iulie 2017, din care contribuția UE era de 60 milioane euro.

UPDATE 21.00 30.09.2020 Valoarea totală a Proiectului “Rural SME Policy Support Window” (Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale), este de 2.2 milioane euro, va avea o durată de 29 de luni și are drept scop: asistența în implementarea planului de dezvoltare strategică ODIMM; crearea unui mediu mai favorabil afacerilor în zonele rurale ale Moldovei și promovarea serviciilor de dezvoltare a afacerilor în zonele rurale.

Beneficiul final pentru cetățenii Republicii Moldova este reducerea disparităților economice și sociale din zonele rurale prin introducerea inițiativelor active de ocupare a forței de muncă și dezvoltarea IMM-urilor în aceste zone.

Condiții de viață și de muncă mai bune în țară

„Acest proiect este o contribuție suplimentară din partea UE la formularea și implementarea unei politici solide de sprijinire a IMM-urilor în Republica Moldova, cu accent pe zonele rurale, care sunt cele mai vulnerabile la amenințările deja existente sau potențiale.

Advertisement

Mizăm pe o colaborare fructuoasă cu beneficiarii, pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului", a declarat Gintautas Baranauskas, Șef Adjunct al Secției Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (ODIMM), vede proiectul „SME Policy Support Window” ca pe o posibilitate de lansare a noi soluții de transformare a economiei.

”Cu suportul Uniunii Europene, vom oferi IMM-urilor asistența necesară pentru reabilitarea în urma crizei COVID-19 și combaterea daunelor economice pentru a crea noi oportunități de creștere și prosperare a regiunilor din Republica Moldova”, a menționat Iulia Costin, directorul general ODIMM.

În același timp, instituția nu specifică valoarea totală a proiectului și nici valoarea asistenței de care pot beneficia companiile.

25,6 milioane euro din 60 de milioane euro

Datele publice arată că proiectul „SME Policy Support Window” face parte dintr-un Acord de finanțare de către UE a unui program de dezvoltare rurală, semnat încă în iulie 2017, de premierul Pavel Filip și Lawrence Meredith, Director pentru Vecinătatea Estică al Directoratului General pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere al Comisiei Europene.

Valoarea acestuia se ridica la circa 62 de milioane euro, din care contribuția UE era de 60 milioane euro. 

Din această sumă 25,6 milioane euro au fost deja disbursate, fapt ce relevă implementarea cu succes a programului. Data curentă de încheiere a implementării programului este 21 iulie 2022.

Menţionăm că proiectul este gestionat de Vakakis and Associates – Rural Development Consultants SA din Grecia în consorțium cu International Development Ireland (IDI) Ltd, care a câştigat un tender organizat în acest an. Un alt tender a fost anulat în 2018, fiind invocate erori de procedură.Oportunitati