Pentru cine este benefică aprecierea leului

shadow
Duminică, 20.09.2020 14:42   695
De la începutul anului, leul s-a apreciat față de coșul valutar IVM-10 cu aproape 5%, iar față de valutele regionale, aprecierea este mult mai mare, variind de la 20% față de rubla rusească și până la 23,3% față de lira turcească.

Este concluzia la care a ajuns expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Cine câştigă şi cine pierde

Potrivit economistului, aprecierea leului este benefică pentru populație, deoarece avem o temperare a creșterii de prețuri, ceea ce în condiții de criză chiar este un colac de salvare pentru cei mai săraci.

În acelaşi timp Veaceslav Ioniță susţine că un leu puternic afectează enorm producătorul autohton.

"Astfel, ei suportă pierderi enorme și pierd piețele de desfacere, atât în țară cât și peste hotare. Datorită cursului valutar, producția noastră este mai scumpă decât cea din Turcia și Ucraina, cu peste 20%, ceea ce face ca piața autohtonă să fie suprasaturată cu producție de import.

Pe de altă parte, un leu puternic aduce pierderi enorme exportatorilor, în special celor care exportă în Rusia producție agricolă. Aceștia pierd în acest an 20% din veniturile lor din cauza cursului valutar. În condiții de criză economică și secetă, cursul valutar puternic este a treia lovitură primită de ei", potrivit lui Ioniţă.

BNM a intervenit constant în ultimele luni pe piața valutară

În consecință, explică expertul, avem o situație fără precedent în istoria Republicii Moldova, când politicienii solicită public deprecierea valutei.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati