Ce exemplu ar putea să ofere gâștele industriei aviatice

shadow
Duminică, 20.09.2020 06:56   600
Păsările sunt maeștrii indiscutabili în domeniul aerodinamicii. Indiferent câte super computere sunt interconectate pentru calcule sau cât de sofisticate sunt tunelurile de vânt pentru experimente, oamenii cel mai probabil nu vor atinge nivelul de perfecționare al aviatorilor cu pene.

Totuși, unele practici pot fi împrumutate și implementate cu succes, de exemplu zborul unui cârd de gâște în formațiunea ”V”, miza fiind reducerea consumului de combustibil într-o industrie de sute de miliarde de dolari, notează canalul american de televiziune CNN, cu referire la experții aviatici. 

Experiența genetică vs. tehnologia

Acest tip de organizare a deplasării în comun pe calea aerului i-a inspirat pe cercetătorii corporației Airbus să examineze mai îndeaproape interacțiunea păsărilor și modul cum acestea se folosesc de curenții de aer creați de liderii cârdului, care se află în vârful formațiunii. Avantajul în cazul dat este că cei mai puternici membri ai cârdului generează valuri de curent care împing restul păsărilor în sus, micșorând astfel consumul de energie și ajutându-i pe cei mai slabi să reziste la zboruri de lungă durată. 

Pentru industria aviației civile, care încearcă să transporte cât mai mulți pasageri și mărfuri cu cheltuieli reduse și consum de conbustibil cât mai mic, ideea respectivă ar fi o adevărată găselniță, au menționat pentru canalul TV reprezentanții incubatorului tehnologic al Airbus. Constructorii de aparate de zbor au început încă un secol în urmă să înțeleagă de ce păsările migratoare zboară în formațiuni aflându-se aproape una de alta, astfel încât fiecare pasăre care urmează este avantajată de vârtejul generat de păsările din față, care le împinge în sus. 

Învățând de la gâște

Incubatorul Airbus UpNext își propune să afle dacă această modalitate de zbor este aplicabilă și în cazul aeronavelor comerciale mari, mimând procesul de economisire a energiei din exemplul păsărilor.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Servicii și produse   Tehnologii informaționale  

Advertisement

Oportunitati