Cum a reacționat Banca Națională la declarațiile lui Dodon despre cursul leului

shadow
Sâmbătă, 19.09.2020 13:21   1831
În Republica Moldova este implementat un regim flotant al cursului de schimb, astfel nivelul acestuia este determinat de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară locală, susține Banca Națională a Moldovei.

„BNM nu prognozează și nu țintește un nivel anumit al cursului de schimb, obiectivul fundamental al Băncii Naționale fiind stabilitatea prețurilor. Într-un regim de țintire a inflației, băncile centrale utilizează rata dobânzii în calitate de instrument principal pentru a aduce inflația în țintă care indirect are impact și asupra cursului de schimb.

Totodată, BNM monitorizează permanent evoluția pieței valutare interne și intervine pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb”, susține autoritatea bancară.

Advertisement

Instituția mai menționează că doar în perioada mai-august 2020 a procurat sub formă de intervenții valutare circa 123 milioane dolari din piață (informația privind intervențiile BNM pe piață sunt publicate pe pagina oficiala a BNM lunar).

Ieri președintele Igor Dodon a declarat că leul puternic are un efect negativ asupra economiei și a sfătuit Banca Națională să își facă treaba mai bine și să deprecieze puțin moneda națională.

"Eu consider că noi trebuie să depreciem moneda națională, pentru a favoriza exporturile și a da un impuls economiei. Eu cred că aici Banca Națională nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creștere a prețurilor, tarifelor la energia electrică și termică, pentru că ele scad", s-a arătat încrezut șeful statului.

Menționăm de la începutul lunii mai asistăm la o apreciere a monedei naționale, iar deja mai mult de o lună de zile dolarul se menține în jurul cotației de 16,50-16,60 lei. 



Oportunitati