Leul moldovenesc este prea tare. Dodon cere Băncii Naționale să deprecieze moneda națională

shadow
Sâmbătă, 19.09.2020 08:58   5664
Președintele Igor Dodon a declarat că leul puternic are un efect negativ asupra economiei și a sfătuit Banca Națională a Moldovei să își facă treaba mai bine și să deprecieze puțin moneda națională. Șeful statului nu a spus cu cât ar urma să fie depreciat leul.

Fiind întrebat de ce cursul rublei rusești față de leul moldovenesc este atât de mic, Dodon a declarat în cadrul emisiunii sale, că va răspunde nu ca un economist, ca să înțeleagă toți.

Leul tare defavorizează exporturile

„În Federația Rusă, după ce s-a început criza, mai ales în legătură cu toate problemele economice, rubla rusească s-a depreciat, adică a crescut cursul (dolarului n.r.) în Rusia. În Moldova, cu regret, cursul a scăzut, adică leul s-a întărit, s-a apreciat moneda națională, cum spun profesioniștii. De ce spun cu regret? Pentru că aceasta defavorizează exporturile”, a afirmat președintele țării.

El a dat ca exemplu exportul de mere, care ar fi afectat de această apreciere a leului.

„Când o persoană vinde un kilogram de mere pentru un dolar, care acum e 70 de ruble în Rusia. Când schimbă cele 70 de ruble în lei, el primește 16 lei, dar anterior ar fi putut primi aproape 17 lei. Iată de ce pentru noi ar fi important să fie o depreciere a monedei naționale. O creștere a cursului dolarului și euro față de leul moldovenesc, pentru a favoriza exporturile", a explicat Igor Dodon.

Dodon: Banca Națională nu procedează corect

El a adăugat că aceasta este responsabilitatea Băncii Naționale și care nu ar proceda corect, menținând un curs înalt al leului moldovenesc.

"Eu consider că noi trebuie să depreciem moneda națională, pentru a favoriza exporturile și a da un impuls economiei. Eu cred că aici Banca Națională nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creștere a prețurilor, tarifelor la energia electrică și termică, pentru că ele scad", s-a arătat încrezut șeful statului.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Prețuri și inflația   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati