Ministrul Economiei a inspectat lucrările de reparaţie a 200 de metri de drum din raionul Hînceşti

shadow
Vineri, 18.09.2020 08:22   618
În cadrul unei vizite de lucru întreprinse în raionul Hîncești, ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean, a inspectat lucrările de reparaţie şi întreţinere a unor porțiuni de drum din mai multe localități din raion.

Potrivit unui comunicat al MEI, printre acestea a fost drumul care asigură conexiunea dintre localitățile Sărata Galbenă și satul Caracui din gestiunea Consiliului raional Hîncești.

Tronson de 200 metri

Tronsonul are o lungime de 200 metri și face legătura dintre alte două drumuri reparate în cadrul Programului național „Drumuri bune pentru Moldova”, program care are şi conotaţii electorale. 

Citiți și:

[VIDEO] Drumuri bune, între populism și necesitate

Ministrul a dat asigurări că acest drum va fi inclus în cadrul programului de reabilitarea a drumurilor din raionul Hâncești și va fi asfaltat.

„Este important ca să reparăm cât mai multe drumuri în localitățile Moldovei. Vrem ca cetățenii noștri să aibă drumuri sigure și calitative, iar pentru aceasta MEI împreună cu ASD verifică fiecare porțiune de drum reparată”, a afirmat Serghei Railean.

De asemenea, ministrul a vizitat drumul regional Lozova – Stolniceni – Hâncești, unde compania Nouconst SRL desfășoară lucrări de înlocuire a straturilor și îmbrăcămintei rutiere din beton asfaltic prin decapare totală a straturilor existente.

Advertisement

Rețeaua drumurilor publice naționale din raionul Hîncești constituie 215,77 kilometri. Pentru reparația şi întreținerea drumurilor publice naționale din Fondul Rutier, în anul 2020, pentru raionul Hâncești sunt preconizate 30,77 milioane lei.

Licitaţia a fost câştigată de întreprinderea Drumuri Ialoveni SA, cu capital majoritar de stat. La moment, Drumuri-Ialoveni execută lucrări de asfaltare pe drumul G91: Ungheni – Bărboieni – Nemțeni – M1 (Obileni), cu o lungime de 1,2 kilometri, valoarea contractului fiind de 4,6 milioane lei.

Potrivit MEI, până pe 1 septembrie au fost executate lucrări de întreținere a drumurilor în volum de 12,58 milioane lei, ceea ce constituie 40,9% din mijloacele financiare preconizate.

Programul Drumuri bune are și o conotație electorală

Amintim că, prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.314 din 20 mai 2020, a fost aprobat Programul de reparaţie a drumurilor publice naționale și Programul reparaţie periodică/ întreţinere a drumurilor locale, comunale şi a străzilor pentru anul 2020.

Valoarea totală a volumului investițiilor prevăzută este de 1,13 miliarde de lei, program finanțat din Bugetul de Stat.  Lucrările în cele 35 de unități teritoriale administrative sunt efectuate de 14 companii. Cel mai mare contract în valoare de 135 milioane lei a fost câștigat de compania Lusmecon controlată de Galina Ghilaș, soția șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș.

Lusmecon efectuează lucrările de reparație periodică/întreținere a drumurilor publice locale, comunale și străzi amplasate teritorial în municipiul Chișinău, fiind vorba în special de strada Albișoara. 

Potrivit opoziției, dar și a unor specialiști programul Drumuri bune pentru Moldova 2020 are și o conotație electorală, pentru că majoritatea lucrărilor vor fi finalizate chiar în ajunul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. În plus, programul este practic o continuare a inițiativei lansate de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc în 2018.

Urmăriți și un reportaj dedicat programului respectiv, pe canalul nostru Youtubeunde puteți vedea și alte materiale pe teme economice.Oportunitati