Tudor Ulianovschi, fost ministru de externe al Moldovei, pierde competiția pentru șefia OMC

shadow
Vineri, 18.09.2020 07:16   1592
Candidații din Mexic, Egipt și Moldova la conducerea Organizației Mondiale a Comerțului sunt în afara cursei, anunță agențiile Reuters și Bloomberg, citând surse din cadrul OMS.

UPDATE: 17.00 Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, candidat la șefia OMS a anunțat retragerea sa din cursa mondială în acest concurs unde au participat alți 7 candidați din Arabia Saudită, Kenya, Nigeria, Egipt, Marea Britanie, Coreea de Sud și Mexic fiind primul candidat al Europei Centrale și de Est, care participă în această competiție de top mondial.

Fără susținere de la Chișinău

Ulianovschi susține că Republica Moldova a avut o șansă unică de a obține o poziție de top mondială, participând cu profesionalism în concursul pentru șefia OMC.

„Din păcate, presiunile politice de la nivel național, gelozia și răzbunarea fie personală, fie de natură politică a unor demnitari de stat de nivel înalt au determinat diplomația Republicii Moldova să nu promoveze candidatura mea așa precum se procedează în orice campanie de talie mondială dacă cunoști specificul și tacticile corecte ale unei diplomații multilaterale, prin care imaginea țării nu are de cât de câștigat. Regret faptul că, după aproape 30 de ani de independență, nu știm să fim uniți, echilibrați și să ne promovăm acele cadre peste hotarele țării care aduc o plus valoare credibilității, dezvoltării și imaginii Republicii Moldova”, a scris fostul ministru pe pagina sa de Facebook.

Tudor Ulianovschi a subliniat că, fără stabilirea unor aranjamente bilaterale sau regionale între guvernul Republicii Moldova și alte state, nici un candidat nu ar putea să câștige prin unanimitate cele 164 de voturi din cadrul OMC.

„În cele 3 luni de campanie internațională, mi-am stabilit de unul singur toate întrevederile și interviurile avute cu cele peste 140 de țări și am acceptat fără ezitare și fără vreun sprijin guvernamental orice dezbatere în direct “live”, fie că era vorba despre posturile de telviziune CNN, BBC, Euronews, Reuters sau alte agenții media de prestigiu din lume. Regret că după fiecare apariție a mea în presa internațională, presiunile de la Chișinău asupra retragerii candidaturii mele se intensificau.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati