Proprietarul uneia dintre cele mai mari companii petroliere a fost scos de sub învinuire

shadow
Miercuri, 16.09.2020 10:43   1089
Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării Vento, Igor Borș, care acum doi ani fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an - deținut în arest preventiv.

Astfel, în conformitate cu cerințele art.320 din Codul de procedură penală, după examinarea tuturor probelor existente în dosar, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirea adusă omului de afaceri și a solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani achitarea lui, decizia finală urmând a fi luată de magistrați pe 28 septembrie 2020.

Citiți și:

Percheziții de amploare la una dintre cele mai mari companii petroliere

"Amintim că, pe 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție (condusă la acea etapă de Viorel Morari) anunța despre reținerea omului de afaceri, care împreună cu alți șase presupuși complici au fost învinuiți de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

Advertisement

Procurorul de caz (Roman Statnâi) a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș", potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale.

Instituţia susţine că la baza urmăririi penale a acestuia a stat actul emis în urma unui control fiscal (anulat ulterior de instanța de judecată), efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de până la venirea co-proprietarului în afacere.

Igor Borș era doar co-proprietar, împreună cu fratele său Adrian, neavând nici o funcție executivă și nerealizând în acest sens nici o activitate de administrare a acestei întreprinderi, susţine Procuratura.

În prezent, acțiunile poliției și ale procurorilor anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfășurare, despre rezultatele căreia Procuratura va informa suplimentar.

Precizăm că, numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării Vento (Datario SRL), se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

În luna iunie 2020, Procuratura Generală a informat publicul despre primul bilanț al evaluării acestor dosare, inclusiv despre clasarea cauzei penale în privința lui Andrian Borș, care a reușit să scape, la acea perioadă, de arest, fiind plecat peste hotare.

Printr-o dispoziție emisă de Procurorul General, în februarie 2020, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare pretins politice.Oportunitati