Democraţii vor gestiona o nouă linie de creditare de 72 milioane euro pentru eficiența energetică

shadow
Miercuri, 16.09.2020 05:33   1274
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță că va acorda un împrumut de până la 30 milioane euro, Republicii Moldova, pentru un nou proiect de eficiență energetică a blocurilor locative.

Costul total este de 72 milioane euro, iar în afară de BERD proiectul va fi cofinanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu un credit de 30 milioane euro, la care se adaugă o subvenție de investiții de aproximativ 12 milioane euro de la Platforma de investiții a vecinătății a UE (NIP).

Economii de energie cuprinse între 40 și 50%

Potrivit BERD, creditul este destinat finanțării măsurilor de eficiență energetică, concentrându-se pe îmbunătățirile anvelopei clădirii, sistemelor de încălzire, sistemelor de ventilație și aer condiționat, iluminat și introducerea surselor de energie regenerabilă.

Prioritate se va acorda clădirilor publice, atât municipale, cât și de stat, în toată țara, ceea ce va avea ca rezultat beneficii semnificative pentru mediu prin economii de energie și reducerea emisiilor de carbon.

"Implementarea noilor tehnologii de înaltă calitate și eficiență energetică în clădiri se așteaptă să aibă un efect demonstrativ puternic, atât în ​​cadrul organizațiilor private, cât și al celor publice.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Sistemul bancar și asigurările   Administrația publică  

Advertisement

Oportunitati