Aceasta nu este asistență! În 6 luni ale 2020 77 milioane USD s-au dus pentru plata datoriei externe

shadow
Luni, 14.09.2020 14:02   909
Pe parcursul primului semestru al anului 2020, de la bugetul de stat pentru rambursarea şi serviciul datoriei externe au fost utilizate mijloace financiare în sumă de 76,7 milioane dolari (echivalentul a 1,36 miliarde lei), arată un raport al Ministerului Finanțelor.

Potrivit instituției, în raport cu perioada similară a anului precedent a fost înregistrată o majorare a deservirii datoriei de stat externe cu circa opt milioane dolari sau cu 11,7%.

Costul de deservire a creditelor a scăzut

"Această evoluţie a fost cauzată de majorarea sumelor destinate rambursărilor de principal, inclusiv rambursarea împrumutului acordat de Guvernul Federației Ruse, împrumutului acordat de BERD (proiectul Realizarea lucrărilot de construcție și reabilitare a drumurilor în Republica Moldova IV) și împrumutul acordat de AID în vederea realizării proiectului Agricultura competitivă", explică Ministerul Finanţelor.

Cea mai mare parte din cheltuieli au fost pentru rambursarea sumei principale - 66,3 milioane dolari (echivalentul a 1.175,3 milioane lei), cu 8,6 milioane dolari sau cu 14,9% mai mult decât în perioada similară a anului precedent.

Pentru serviciul datoriei de stat externe, pentru care au fost utilizate 10,4 milioane dolari (echivalentul a 185 milioane lei), cu 600.000 dolari sau cu 5,2% mai puțin decât în perioada similară a anului precedent

În ce priveşte creditorii în favoarea cărora s-au rambursat împrumuturile de stat externe, cea mai mare pondere în totalul deservirii datoriei de stat externe pe parcursul primului semestru al anului 2020 pe primul loc se află Guvernul României – cu 20,9 milioane de dolari (27,3% din total).

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Comerț extern și datoriile   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati