Pentru un nou credit de la FMI, Parlamentul a votat a treia rectificare bugetară din 2020

shadow
Sâmbătă, 12.09.2020 09:10   1146
Deputații ce fac parte din coaliția de guvernare (socialiști, democrați și alții) au adoptat, în cadrul ședinței plenare din 11 septembrie, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, în lectura a doua, finală. Documentul elaborat de Guvernul Chicu a fost agreat de FMI.

În urma dezbaterii în prima lectură, deputații au înaintat 46 de amendamente, dar majoritatea celor propuse au obținut aviz negativ de la Guvern și au fost respinse.

Deficit de 16 miliarde lei

Doar 7 amendamente, în special cele promovate de parlamentari ai coaliției de guvernare au fost acceptate. Cele promovate de opoziție de alocare a unor bani pentru diverse necesități au fost respinse, în special din cauza lipsei de resurse financiare.

Indicatorii generali nu au fost modificați în lectura doua. Astfel, volumul bugetului de stat pentru anul 2020 a fost diminuat: la venituri – cu 649,5 milioane de lei până la 37,2 miliarde de lei, la cheltuieli – cu 1,86 miliarde lei până la 53,2 miliarde de lei.

Respectiv, deficitul s-a micșorat cu 1,21 miliarde de lei: de la 17,2 miliarde de lei până la 16 miliarde de lei, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

Potrivit Ministerului Finanțelor, printre factorii de bază care au determinat modificările operate sunt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din revizuirea prognozei principalilor indicatori macroeconomici; evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19 și a calamităților naturale; reducerea cheltuielilor pentru unele programe neprioritare; suport suplimentar pentru agricultori prin rambursarea TVA; ajustarea fondurilor Asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) și Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), inclusiv pentru majorarea ajutorului unic pentru beneficiarii de pensii de la 700 la 900 de lei.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati