Guvernul Moldovei acuzat că încalcă Tratatul privind Comunitatea Energetică

shadow
Joi, 10.09.2020 09:10   2345
Secretariatul Comunității Energetice anunță că a remis pe 3 septembrie 2020 o cerere motivată Consiliului ministerial privind nerespectarea de către Guvernul Republicii Moldova a angajamentelor asumate, prin neadoptarea legislației privind controlul emisiilor poluante de la centralele electrice.

Cazul se referă la lipsa transpunerii dispozițiilor Directivei 2001/80/CE privind instalațiile mari de ardere și a celor din capitolul III și anexa V la Directiva 2010/75 a Uniunii Europene privind emisiile industriale de către Republica Moldova.

Încălcări ale acquis-ului comunitar al energiei în materie de mediu

Cererea motivată a fost depusă după efectuarea unei proceduri preliminare, care a fost inițiată în septembrie 2018. Consiliul ministerial va lua o decizie cu privire la presupusele încălcări ale acquis-ului comunitar al energiei în materie de mediu în urma emiterii unui aviz de către Comitetul consultativ.

Directiva 2001/80/CE a intrat în vigoare în Comunitatea Energetică pe 31 decembrie 2017, în ceea ce privește instalațiile de generare existente.

Mai mult, Decizia 2013/06/MC-EnC a încorporat capitolul III și anexa V la Directiva 2010/75/UE cu privire la instalațiile noi începând cu 1 ianuarie 2018. Ambele directive impun limitarea emisiilor anumitor poluanți (dioxid de sulf, oxizi de azot și particule) în aer de la instalațiile mari de ardere egale sau mai mari decât o putere termică nominală de 50 MW.

Advertisement

Aceste dispoziții sunt esențiale pentru a limita poluarea aerului și se așteaptă ca punerea în aplicare a acestor directive să conducă la beneficii majore pentru sănătate și mediu pentru părțile contractante. Părțile contractante trebuiau să își alinieze legislația națională la dispozițiile prezentei directive la termenele de mai sus, se arată în nota Secretariatului Comunității Energetică.

Proiectul de lege elaborat încă în 2017 nu a fost adoptat de Moldova

Pe 17 noiembrie 2014, Secretariatul a publicat Liniile directoare privind definirea instalației „noi” și „existente” în contextul Deciziei 2013/06/MC-EnC a Consiliului ministerial.

Prin urmare, Secretariatul a specificat că instalațiile de ardere cărora li s-a acordat un permis înainte de 1 ianuarie 2018 sau operatorii cărora au depus o cerere completă de autorizare înainte de această dată (cu condiția ca astfel de centrale să fie puse în funcțiune până cel târziu la 1 ianuarie 2019 ), ar trebui să fie considerate centrare existente în temeiul articolului 1 alineatul (2) din Decizia 2013/06/MC-EnC. Toate celelalte centrale sunt considerate instalații noi în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) din Decizia 2013/06/MC-EnC.

În cadrul unui proiect EU4Energy, Secretariatul a acordat asistență și Republicii Moldova în elaborarea proiectelor de legislație în acest domeniu, proiect care a fost finalizat în decembrie 2017. Proiectul de lege nu a fost însă adoptat până în prezent.

Prin urmare, Secretariatul a constatat preliminar că prin neadoptarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma Directivei 2001/80/CE și a Capitolului III, Anexa V și Articolul 72 alineatele (3) - (4) din Directiva din Directiva 2010/75/UE prin faptul că nu a transpus aceste dispoziții din urmă în legislația națională și prin neaplicarea acestor dispoziții, Republica Moldova nu respectă articolele 12 și 16 din Tratatul privind Comunitatea Energiei, coroborat cu articolul 1 alineatul (2) din Decizia 2013/06/MC-EnC, precum și cu dispozițiile din directive.

Responsabil de acest domeniu este Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care deocamdată nu a comentat cererea Secretariatului Comunității Energetică.



Oportunitati