Fosta președintă a Victoriabank și banca au fost implicate în ”furtul miliardului” - Procuratura

shadow
Joi, 03.09.2020 10:24   6109
Rechizitoriul procurorilor de 40 de volume ale cauzei penale, vizează atât instituția bancară, învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale, a anunțat Procurorul General, Alexandr Stoianoglo.

În cadrul unui briefing Stoianoglo a amintit despre faptul că acum trei săptămâni, la demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor Victoriabank în valoare de 1,9 miliarde de lei și anume: 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.

Recuperarea prejudiciului

"Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului. Menționăm că, sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare.

Cât despre fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii, aceasta este cercetată în stare de libertate, după ce încă în luna martie curent, magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite", a declarat procurorul general.

Totodată el a spus că figuranții pe dosar au fost informați despre terminarea urmăririi penale și acum părțile fac cunoștință cu materialele cauzei penale, procurorii urmând, la scurt timp, să-l expedieze în judecată.

Potrivit lui Stoianoglo în jurul subiectului sunt multe speculații, inclusiv și despre ”mâna lui Platon” în toată această investigație.

Cum a acționat Procuratura

"Am încercat să detectez miza acestor speculații și mă întreb care este scopul și gradul de responsabilitate al celor care le lansează? Acțiuni care nu pot genera decât incertitudine, destabilizare și o prelungită neîncredere în anchetă.

Păcat că, printre multitudinea de voci, nimeni nu a abordat un alt aspect, cel mai important, și anume - faptul că statul Republica Moldova și cetățenii săi au fost fraudați cu un miliard de dolari, iar Procuratura trebuie să-și justifice menirea. Rolul procurorilor este de a investiga obiectiv cazul, a-i deferi justiției pe toți cei implicați în schema criminală, pentru ca statul și cetățenii păgubiți - să fie repuși în drepturi prin recuperarea de la cei vinovați a banilor sustrași.

Anumite voci ne-au acuzat că nu am fi acționat transparent și că nu am fi oferit publicului toată informația. Nu este adevărat și o știți bine cu toții. Mai mult ca atât, Parlamentul, Președinția, Guvernul și alte autorități au fost informate complex despre evoluțiile anchetei și problematica cu care ne-am confruntat.

În primul rând, toată informația nici nu poate fi făcută publică, reieșind din interesul și confidențialitatea urmăririi penale, dar și sensibilitatea subiectului – valori garantate atât de legislația națională, cât și cea internațională.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati