Rezervele valutare au crescut la un nou nivel record

shadow
Joi, 03.09.2020 04:46   856
În luna august 2020, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au crescut cu circa 105,5 milioane de dolari și au trecut de nivelul de 3,39 miliarde de dolari, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Acesta este cel mai înalt nivel din acest an și din istoria Republicii Moldova. Datele BNM arată că de la începutul anului valoarea activelor oficiale de rezervă s-a majorat cu peste 331 milioane de dolari.  

De ce cresc rezervele valutare

O astfel de evoluție, din luna iulie 2020, este explicată de BNM în special prin intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în valoare de 62,64 milioane de dolari sau circa 60% din creștere

Un alt factor l-au constituit intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută - cu 46 milioane de dolari.

La creștere au contribuit înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale - 12,37 milioane de dolari; înregistrarea în favoarea Ministerului Finanțelor a celui de-al doilea grant debursat de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistență macrofinanciară - 11,73 milioane de dolari (echivalentul a 10 milioane euro); aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA - 7,85 milioane de dolari și 1,91 milioane de dolari, venituri din gestionarea rezervelor valutare.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati