A fost modificat programul de reluare a activității școlilor și grădinițelor

shadow
Sâmbătă, 29.08.2020 11:55   4838
În ședința din 28 august, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a modificat anexa nr. 7 a „Instrucțiunii privind pregătirea pentru redeschidere și reluarea activității instituțiilor de educație timpurie în contextul pandemiei Covid-19”.

Astfel, numărul și orarul de activitate al educatorilor și asistenților de educatori în cadrul grupelor de copii va fi evaluat și ajustat în scopul realizării eficiente a măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19.

Cine decide programul de activitate a școlilor

De asemenea, programul de activitate al instituțiilor de educație timpurie va fi stabilit de către administrația instituției și coordonat cu fondatorul/autoritatea publică locală, cu asigurarea condițiilor de minimizare a riscurilor de infectare pentru copii și personalul instituției, alocarea timpului suficient pentru aerisire/ventilare a spațiilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor, inventarului, jucăriilor și materialelor didactice.

Totodată, CNESP recomandă ca elevul/copilul să fie însoțit spre și de la instituția de educație timpurie de către una și aceeași persoană, cu vârsta mai mare de 16 ani.

În plus, CNESP a decis modificarea punctului 9.1 al anexei „Instrucțiunii privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice și private în contextul epidemiologie al COVID – 19.

Prin urmare transportarea copiilor/însoțitorilor în mijlocul de transport școlar, spre și de la instituția de învățământ, se va organiza la capacitatea numărului de scaune, cu respectarea măsurilor de sănătate publică. 

Cum va fi în Chișinău

În municipiul Chișinău, decizia privind reluarea activității instituțiilor de învățământ urmează a fi adoptată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în ședința extraordinară de pe 31 august. 

Proiectul de decizie elaborat de Direcția generală educație, tineret și sport a CMC prevede că de pe 1 septembrie vor relua activitatea în școli, clasele I, II, V, IX, X și XII, iar restul claselor vor face lecții online.

Advertisement

Totodată, se prevede că în funcție de evoluția situației treptat vor reveni în clase și restul elevilor.

Amintim că Ministerul Educației a propus șapte modele după care școlile ar putea activa de la 1 septembrie 2020.

Modelul 1 Prezența fizică 100% la școală
Este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat. 

Modelul 2 Învățarea în 2 schimburi
În condițiile contextului pandemic, în cazul școlilor cu mulți elevi, cu multe clase la paralelă, organizarea activității educaționale se poate realiza în 2 schimburi.

Modelul 3 Învățarea combinată
Presupune împărțirea școlii în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță: pe rând, o zi se vine la școală, o zi are loc comunicarea la distanță, inclusiv online.

Modelul 4 Învățarea de tip hibrid
Presupune împărțirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online.

Modelul 5 Învățarea alternantă
Are la bază împărțirea clasei în două schimburi: pe rând, o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online.

Modelul 6 Învățarea la distanță inclusiv online
Acest model se aplică în anumite cazuri punctuale de forță majoră locală, multe cazuri de Covid pozitiv ȋntr-o clasă/ școală/ localitate, cu respectarea izolării.

Modelul 7 Învățarea mixtă
Modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.

De notat că în Republica Moldova sunt 1.250 de școli. Potrivit Ministerului Educației, Modelul 1 poate fi aplicat în 74% din școlile din Republica Moldova, adică 925 de școli, care au un număr de până la 300 de copii, iar Modelul 2, 3, 4, și 5 poate fi preluat de 162 de școli.

În municipiul Chișinău, din cele 147 de instituții de învățământ 80 au optat pentru modelul 7, iar 38 - pentru modelul 1.



Oportunitati